-

D'ale casei: Materialul ușii de interior

Continuăm să vorbim în cadrul rubricii D’ale casei, despre ușile de interior. Dacă în materialul anterior am făcut o prezentare generală a acestora, acum analizăm materialul din care sunt făcute.

Usa celulara furniruita. Aceasta are in interior hartie celulara, rama din MDF sau panel si fete din MDF acoperite cu furnir. Avantajul usii celulare furniruite este de ordin estetic si daca se foloseste in constructia acesteia ca structura de rezistenta panelul, atunci este o usa foarte solida.

Este o usa usoar, rezistenta la zgarieturi si se poate retusa daca din greseala este lovita. Pretul unei usi furniruite este unul mediu.

Usa celulara MDF vopsita

Aceasta este o usa care are in interior hartie celulara, rama din MDF sau panel avand fete din MDF vopsite. Ca si pret usile din MDF vopsit sunt putin mai scumpe decat usile furniruite deoarece vopseaua se aplica in trei sau patru straturi (MDF-ul are puterea de absortie foarte mare).

Pentru cei care prefera o usa vopsita si nu una naturala se poate spune ca sunt cele mai rezistente cu mentiunea ca tocul si rama usii sa fie realizate din lemn sau panel.

Ca si intretinere aceasta usa este una pretentioasa deoarece trebuie avut grija sa nu fie lovita, retusarea fiind greu de realizat, aceasta facandu-se doar de persoane calificate.

Usa celulara profilata HDF vopsita

Aceasta este o usa cu interior de hartie celulara, rama din MDF sau panel, avand fete profilate din HDF vopsit. Usile din HDF vopsit sunt usi provenite, ca si model, din America. Se vopsesc in general in alb, gri sau maro. Ca si pret usile din HDF vopsite sunt usor mai mici decat cele furniruite.

Pentru cine prefera o usa vopsita, plina cu model imprimat, specialistii recomanda ca tocul si rama usii sa fie realizate din lemn sau panel. Este mai rezistenta la zgarieturi decat usa din MDF dar se retuseaza la fel de greu.

Vorbim si despre usa din tablii, care este plina (lemn masiv, panel), cu model realizat din tablii adica placi din lemn. Daca usa este executata din tablii de panel, acestea li se vor aplica un strat de furnir si vor arata foarte bine. Ca pret se situeaza in partea superioara.

Este o usa fiabila si rezistenta, usor de intretinut.

Usa din lemn masiv este o usa plina din lemn de diferite esente. Se prelucreaza manual sau pe masini cu comanda numerica si se poate realiza cu diferite modele. Este o usa care necesita material de calitate cum ar fi tei, stejar, dar excludem bradul.

Lemnul trebuie sa fie uscat foarte bine. In caz contrar, exista riscul, ca materialul sa lucreze in timp si usa sa nu se mai inchida. Pretul este cel mai de ridicat datorita procesului tehnologic de uscare a lemnului care poate dura aproape un an. Sa va dau si un mic secret.

Primul semn ca usa nu este bine uscata este culoarea usor verzuie, cruda, asa ca mare atentie la achizitionarea acestui tip de usa.

In final vorbim si despre usa cu folie PVC, care are in interior hartie celulara, rama din MDF si fete din MDF acoperite cu folie autocolant din PVC. Este o usa slaba din punct de vedere calitativ si al rezistentei, desi din punct de vedere estetic de multe ori arata destul de bine.

Usile cu folie PVC sunt cele mai ieftine. Inconvenientul major este acela ca odata zgariata aceasta usa nu se mai poate retusa.

Daca in aceasta perioada sunteti in cautarea unei usi, trebuie sa fiti atenti nu doar la calitatea ei, ci si la preturile de raft! Asta pentru ca foarte multi comercianti afiseaza doar pretul pentru foaia de usa, la acesta adaugandu-se ulterior celelalte elemente si accesorii precum tocul, pervazul sau manerul, care de multe ori dubleaza pretul usii.

Autor: Sorin Dinu