-

D'ale casei: Cum să alegi ușile de interior

Astăzi, vreau să vorbim despre alegerea ușilor de interior. Alegerea lor este o etapă foarte importantă şi deloc uşoară în momentul în care îţi amenajezi casa sau apartamentul. Atât uşa de intrare, cât şi cele de interior trebuie selectate după criterii funcţionale şi decorative.

Nu este suficient să alegi uşile doar în funcţie de stilul amenajării, ci trebuie să ai în vedere şi aspecte de tipul: siguranţă, izolare fonică, termică si funcţionalitatea spaţiului.

Mobilierul, gresia şi culorile pereţilor sunt mai uşor de schimbat în timp, spre deosebire de uşi, care se înlocuiesc mai greu. De aceea, primul sfat pe care l-ati putea primi din partea unui specialist, este ca mai întâi să alegeti uşile şi parchetul, care trebuie să fie de bună calitate, şi abia după aceea să achiziţionati celelalte finisaje.

Interiorul unei locuinţe se amenajează în mai multe etape, care sunt strâns legate unele de altele. Imediat după turnarea şapei se stabilesc golurile de uşi. Din acest moment trebuie să alegeti usile, pentru ca fiecare furnizor are dimensiunile sale.

Daca atingem capitolul culoare, trebuie sa stiti ca uşile albe, simple şi cu finisaj lucios se potrivesc amenajărilor moderne, iar cele mate şi cu încadramente sunt ideale pentru ambientele în stil clasic.

Daca aveti o casa veche, este pacat sa nu pastrati stilul arhitectural autentic. Exista firme care pot realiza usi care sa imite piesele antice chiar cu gauri facute de carii. Materialele din care sunt facute usile trebuie sa se potriveasca stilului casei, iar accesoriile sa se potriveasca materialelor. O usa veche, din scandura, cere balamale si zavoare din fier, in timp ce o usa moderna, eleganta, poate avea clanta din bronz, sticla sau portelan.

In final, trebuie sa va spun ca indiferent de perioada pe care o traversam, in care interioarele moderne ne propun din ce in ce mai des spatii deschise, necompartimentate, usile de interior au fost si vor ramane componente indispensabile ale intimitatii atat de necesare caminului nostru.

Autor: Sorin Dinu