-

Aspirina, medicamentul cu multiple întrebuinţări. 10 utilizări mai puţin cunoscute ale acesteia

Aspirina este un medicament care îşi dovedeşte eficienţa în ameliorarea durerilor de cap, în scăderea temperaturii, în tratamentul gripei, răcelii şi a altor afecţiuni. Apărută acum peste 100 de ani, aspirina este cel mai utilizat medicament din lume iar producţia ei anuală depăşeşte 35 de mii de tone.

Trebuie să ştiţi însă ca acest medicament are, pe lângă utilitatea terapeutică, o mulţime de utilizări mai puţin obişnuite.

Iată care sunt câteva dintre acestea:

1. Aspirina ajută în tratamentul contra acneei.
Pentru a scăpa de problemele cauzate de acnee, se amestecă aspirină pisată fin cu foarte puţină apă, iar soluţia concentrată (sub forma unei paste) se aplică pe faţă pe zonele unde apar coşuri şi se lasă să acţioneze timp de 5-10 minute. La final se spală faţa cu apă şi săpun şi se şterge uşor cu un prosop fin. Pielea va fi mai puţin roşie, iar aspectul acneeic ameliorat. Prin repetarea de mai multe ori a acestui tratament, coşurile vor disparea complet.

2. Aspirina ajută la consolidarea rădăcinii părului, la păstrarea culorii părului vopsit şi la eliminarea mătreţii.
Pentru a evita efectele negative ale părului degradat şi decolorat este suficient să se dizolve 5-6 pastile de aspirină în apă calduţă, iar după omogenizare să se aplice soluţia la rădăcină şi pe şuviţele de păr, lăsând să acţioneze timp de un sfert de oră. La final se clăteşte părul cu apă curată şi calduţă, se spală eventual cu şampon şi rezultatele vor fi cele dorite. Pentru combaterea mătreţii se spală părul cu şampon în care s-au adăugat două pastile de aspirină pisată. Se lasă să acţioneze asupra scalpului timp de 2 minute, se spală cu apă, apoi iar cu şampon simplu, se aplică un balsam, se clăteşte bine cu apă curată şi părul va arăta foarte bine.

3. Aspirina curăţă petele de transpiraţie şi de sânge de pe îmbrăcăminte.
Se iau 2-3 pastile de aspirină, se pisează astfel încât să se obţină un praf fin, se amestecă cu puţină apă călduţă, realizându-se o soluţie concentrată care se aplică pe îmbrăcăminte, pe zona pătată. Se lasă să acţioneze 2 ore, apoi se clăteşte şi pata a dispărut. De asemenea, aceeaşi soluţie poate fi folosită şi pentru îndepărtarea petelor de iarbă de pe haine.

4. Aspirina cu suc de lămâie şi puţină apă ajută în tratamentul bătăturilor.
Se prepară o pastă din câteva aspirine, puţin suc de lămâie şi apă, se aplică pe bătături, se bandajează local astfel încât să se menţină pielea umedă şi caldă şi se stă timp de 10 minute. La final, se freacă bătătura cu piatra ponce şi pielea va arăta mult mai bine.

5. Aspirina îndepărtează petele de rugină de pe chiuvetă sau cada din baie. Realizează o mixtură din 2-3 linguri de apă calduţă şi 4-5 aspirine şi foloseşte un burete abraziv pentru a le îndepărta.

6. Aspirina reduce durerea în caz de înţepătură sau muşcătură de insecte.
Se aplică pasta de aspirină (realizată din aspirină mărunţită şi apă) pe zona afectată şi se lasă să acţioneze timp de 10 minute. După această perioadă durerea va fi ameliorată, iar iritaţia şi roşeaţa vor dispărea aproape complet.

7. Aspirina este un bun îngrăşământ organic pentru plante.
Aspirina are efect bun asupra rădăcinii, tulpinei şi frunzelor plantei. Se dizolvă puţină aspirină în 5 l apă şi se udă câte puţin în fiecare zi. Această soluţie ajută planta să lupte împotriva bolilor, infecţiilor fungice şi atacurilor de insecte. De asemenea este un bun instrument de revigorare a plantelor ofilite, care sunt aproape moarte.

8. Aspirina ajută florile tăiate să reziste mai mult timp în apă.
Se taie tulpina florilor la lungimea dorită, se pune apa în vază, apoi se adaugă o aspirină care a fost în prealabil pisată şi la final se pun florile. Acestea vor rezista mai mult timp, se vor păstra proaspete, iar bobocii se vor deschide frumos, încet.

9. Aspirina ajută bateria de la maşină să ţină mai mult.
Deşi bateria este pe terminate, nu trebuie decât să se adauge 2 pastile de aspirină în interiorul ei care se vor amesteca cu acidul sulfuric şi o vor face să se mentină încărcată încă o perioadă de timp. Aceasta este o soluţie provizorie pentru cei care încă nu au cum să ajungă imediat la un service auto unde să le fie oferit un procedeu mai de durată. Aspirina va stimula bateria să se încarce mai mult şi să mai reziste o perioadă de timp până la schimbarea cât mai curând a ei.

10. Aspirina este folosită drept conservant alimentar.
Aceasta ajută la menţinerea în bună stare a sucului de roşii, bulionului, murăturilor, castraveţilor şi gogoşarilor în oţet, împiedicând fermentarea acestora o lungă perioadă de timp. La murături se pune o aspirină la un litru de apă. La conserve tip suc de roşii se pune o aspirină la fiecare sticlă sau borcan.