-

Tot ce trebuie să știi despre ventilarea corectă a unei clădiri

Fie că vorbim de o locuință sau de o clădire comercială, ventilarea corectă a acesteia joacă un rol important în calitatea vieții de la interior, în bunăstarea infrastructurii, cât și într-o situație specială, cum ar fi un incendiu. 

Noile tehnologii și materiale de construcție, gândite să izoleze cât mai bine clădirile, au și un minus: acela că diminuează, substanțial, ventilația naturală. În special când condițiile meteo nu încurajează deschisul ferestrelor – toamna, iarna sau primăvara.
Majoritatea dintre noi am experimentat, cel puțin într-o perioadă din viața noastră, traiul într-o locuință de bloc, în care tâmplăria termoizolantă a dus la apariția condensului de pe pereți. Același lucru este valabil în orice clădire în care ventilația este deficitară, din cauza izolației “perfecte”, conform noilor standarde energetice. Ce este de făcut în aceste cazuri?
Orice clădire are nevoie de o ventilație adecvată, care să ajute un schimb de aer între interior și exterior și să elimine astfel mirosurile neplăcute, umididatea, substanțele poluante (cum ar fi fumul, în cazul unui incendiu).
O regulă în construcții spune – “izolează strâns și ventilează bine”, iar în continuare vom detalia ce variante există pentru ventilarea corectă a unei clădiri.
Ventilația naturală. Ieftină, la îndemână. Introducerea aerului curat în casă se face, în acest caz, prin intermediul ferestrelor sau a ușilor, dacă nu vorbim despre un apartament. La bloc, legătura cu un hol colectiv nu aduce beneficii pentru ventilație, din cauza faptului că aerul este pre-poluat.
Cât de eficientă este ventilarea naturală? Dacă luăm ca exemplu un apartament cu trei camere, cu o suprafață utilă de 100 mp, volumul acesteia va fi de aproximativ 280 de m³. În aceste condiții, într-o oră pot fi introduși până la 560 m³ de aer proaspat, suficient pentru activitatea normală a 3-4 persoane.
Ventilația mecanizată, reprezentată de ventilatoarele din băi, hote.
Ventilația centralizată. Fie că vorbim despre cea de evacuare, de aprovizionare, ori cea echilibrată, aceste soluții sunt de cele mai multe ori întâlnite în cazul clădirilor industriale. În cazul ventilării de evacuare, realizată de cele mai multe ori prin intermediul unor trape de fum și ventilație, vorbim despre obligativitatea existenței lor, pentru situațiile speciale, cum ar fi prevenirea daunelor materiale și umane, la apariția unui incendiu.

Tot ce trebuie să știi despre ventilarea corectă a unei clădiri. Sfaturile specialiștilor

Indiferent de tipul de proiect, trebuie asigurat un traseu corect al aerului prin casă sau clădire. Aerul proaspăt trebuie să pătrundă în încăperile principale, iar cel viciat trebuie evacuat din încăperile secundare. Între ele, aerul trebuie să circule prin spațiile de tranzit – holuri, antreuri. Cel mai simplu, acest lucru este realizat prin sau pe sub uși, prin eliminarea pragurilor.

Izolația și etanșeitatea unei clădiri au rolul de a micșora consumul de energie pentru încălzirea sau răcirea clădirii dar, în același timp, lipsa unui sistem de ventilație optimizat contextului, poate provoca daune majore atât de ordin material, cât și uman. Pentru a fi siguri că implementați cea mai bună soluție, este recomandat să ascultați sfaturile proiectanților și chiar să apelați la serviciile unor specialiști în domeniu.