-

Iaz de grădină

Vine vara, cresc temperaturile, iar statul în grădină poate deveni o adevărată plăcere. Noi vă propunem să schimbați aspectul grădinii dumneavoastră prin realizarea unui iaz de grădină!

Înainte de a începe, veți avea nevoie de următoarele lucruri:
- lopată;
- nisip;
- folie de plastic;
- pietre (cărămizi);
- roci de amenajare a teritoriului;
- pompa de fântână.

Pentru început, trebuie să săpați o groapă cu pereții drepți. În funcție de cât de mare doriți să fie iazul, pe atât de mare va trebui să săpați groapa. Este important să aveți grijă la pereți, pentru ca ei trebuie sa ramana solizi pentru mai târziu.

iaz-1

În cazul în care doriți să adăugați plante cu rădăcini mai lungi, puteți săpa groapa mai adâncă într-o parte. Atenție! În momentul în care săpați groapa, lăsați o margine de câțiva centimetri pentru a adăuga cărămizile care vor susține folia de plastic.

Nivelați fundul și pereții gropii, apoi montați folia de plastic pe toată suprafața acesteia. Încercați să montați folia cât mai bine și dacă se poate să fie cât mai dreaptă.

iaz-2

Următorul pas presupune amplasarea cărămizilor pe marginea iazului. Aceste cărămizi au rolul de a menține fixă poziția foliei de plastic, dar şi de a avea un punct de referinţă asupra nivelului apei din iaz.

Nivelați cu nisip și pământ în jurul iazului, până în momentul în care cărămizile ajung la același nivel cu solul. Adăugați pietre/roci pe marginea iazului pentru a forma o imagine cât mai reală a iazului. Vă puteţi juca cu poziționarea lor până când sunteți mulțumit de modul în care arată.

iaz-3

iaz-4

Urmează cel mai important pas: se umple iazul până la partea inferioară a cărămizilor. Ȋn final se adaugă pompa şi câteva plante de apă.

iaz-5

iaz-6

iaz-7

Spor la treabă!

Text: Patricia Pălivan