-

Glicina, una dintre cele mai frumoase plante agăţătoare

Una dintre cele mai frumoase plante căţărătoare este glicina sau wisteria. Planta, care provine din Japonia şi China, este un arbust puternic cu ramuri lemnoase ce se aranjează în forme ciudate. Florile sale sunt plăcut mirositoare, dispuse în formă de ciorchini, de culoare albă sau mov. Florile de glicină pot fi confundate uşor cu cele ale salcâmului.


Perioada de înflorire a glicinei se poate întinde până la 5 luni, dacă este îngrijită aşa cum trebuie.

Această plantă căţărătoare trebuie aşezată într-un loc cu mult soare pentru a ne asigura că se dezvoltă armonios. De asemenea, glicina are nevoie de o zonă spaţioasă, nu trebuie înghesuită între alte plante. Din fericire, planta este una care se adaptează foarte uşor la mediu, însă trebuie să ţineţi cont de faptul că necesită un sol fertil, bine dranat şi necalcaros.

În plus, glicina este rezistentă la condiţiile aprige precum gerul.

Cel mai uşor, wisteria se înmulţeşte prin butaşi. Aceştia ar trebui să aibă în jur de 8-10 cm şi pot fi plantaţi pentru început în ghivece cu turbă şi nisip. Anul următor, noii arbuşti vor fi mutaţi în grădină. Indicat este să fie plantaţi fie primavera, fie toamna.

De asemenea, înmulţirea glicinei se mai poate face şi prin marcotaj, în luna martie. O altă metodă de înmulţire este prin însămânţare, însă aceasta este destul de groaie, astfel că ar fi bine să o evitaţi.

Imediat după plantare, glicina trebuie udată. Ea are nevoie de apă şi în perioadele caniculare. Aveţi grijă şi la faptul că surplusul de calcar din sol poate duce la îngălbenirea frunzelor, aşa că este necesar ca pământul să fie tratat.

Tunderea glicinei se va face în două etape. O dată la începutul lunii martie, păstrând lăstarii de pe ramurile bătrâne şi a doua orară în luna august, când este necesară tunderea lăstarilor prea lungi.

Să ştiţi că glicina este o plantă foarte viguroasă, care dacă nu este îngrijită frecvent, se dezvoltă după bunul plac, astfel că în câţiva ani poate acoperi în totalitate casa pe lângă care creşte.

Aveţi grijă să nu fie plantată în preajma unor obiecte ce pot fi dărâmate, precum burlanele de pe ziduri.

Autor: Alexandra Vuţă