-

Muşcata şi secretele ei

Chiar și în ziua de astăzi, în vasta ofertă de flori care există pe piață, mușcata este una dintre cele mai apreciate plante folosite pentru decorarea grădinilor și nu numai. Cum o putem întreţine cât mai bine, aflaţi aici.

Mușcatele sunt specii de flori rustice, care pot fi folosite atât în decorarea interioarelor, a balcoanelor, a ferestrelor, cât și a grădinilor.

Printre cele mai des specii de muscate cultivate se numără:

- Pelargonium grandiflorum - cu flori mari, elegante, asemănătoare cu cele ale panselelor;

- Pelargonium zonale - mușcata obitnuita;

-Pelargonium peltatum - cu lăstarii lungi, atingând 50-100 cm, pendule, formând ghirlande elegante cu foarte multe flori. Este specia care înflorește aproape tot anul.

Odată cu vrenirea primăverii, pregătirea grădinilor, a teraselor şi a balcoanelor a reintrat în preocupările cotidiene.

Muşcatele sunt preferate pentru înfrumuseţarea locuinţelor şi a grădinilor tocmai pentru că nu sunt pretenţioase. Totuşi, pentru a vă bucura mai mult timp de frumuseţea acestor flori, ar trebui să le îngrijiţi cât mai corect.

Muşcatele cresc foarte bine în pământ de grădină, dar şi în amestec îmbogăţit cu turbă şi nisip. Aceste plante preferă temperaturi mai joase, favorizând astfel, în mare măsură, înflorirea.

Pentru o dezvoltare spectaculoasă, muşcatele au nevoie de fertilizant. Pentru fertilizarea muşcatelor puteţi folosi diverse fertilizante din comerţ sau coaja de banană, uscată zece minute în cuptorul încins, apoi făcută pulbere şi presărată în ghivece.

Muşcatele sunt plantele de talie mare ce ating înălţimi de 80-100 cm, acestea fiind potrivite în parcuri şi în grădini. Pentru spaţiul interior sunt indicate muşcatele pitice, iar pentru balcon, cele curgătoare.

Muşcatelor le place lumina, dar soarele puternic le poate arde. Încercaţi să protejaţi muşcate ferindu-le din bătaia directă a soarelui.

Muşcatelor nu le merge bine dacă nu sunt udate corespunzător. Nu exageraţi cu cantitatea de apă, dar nici nu vă zgârciti. Este bine ca pământul din ghiveci să fie ud atât în centru, cât şi în laterale.
Nu lăsaţi apa să băltească în vasele de scurgere, pentru că există riscul ca rădăcinile să putrezească.

În zilele caniculare, udaţi florile mai des dimineaţa sau seara. Dacă muşcatele sunt ţinute în soare mai multe ore, trebuie udate zilnic. Evitaţi să le udaţi când soarele e puternic, pentru că se vor arde.