-

Totul despre gazon. Plantare si întreţinere

Dacă doriţi să aveţi un gazon care să atragă privirile tuturor, trebuie să respectaţi câteva sfaturi simple.

În primul rând, nu uitaţi că gazonul trebuie plantat primăvara, însă pământul ar putea fi pregătit încă din toamnă, de fapt aşa este ideal. El trebuie săpat pentru a facilita aerisirea solului şi pentru a obţine un gazon uniform şi durabil.

Dacă solul nu este pregătit de toamna, veţi fi nevoiţi să aşteptaţi mai mult până la încolţirea primelor seminţe ale gazonului şi nu cred că va doriţi acest lucru.

Pentru un gazon perfect, este necesar un kilogram de seminţe. Asta pentru 40 de metri pătraţi. Seminţele trebuie împrăştiate uniform pe toată suprafaţa, iar mai apoi pământul trebuie udat bine de tot.

Ţineţi cont de următorul pont: după ce aţi udat pământul, împrăştiaţi un strat de nisip. Nu vă zic degeaba ,ci pentru că gazonul creşte excelent în pământ nisipos.

După 10 zile, ar trebui să fie vizibile şi primele fire de iarbă. Dar treaba nu se termină aici. Gazonul trebuie păstrat umed pentru încă o luna până când seminţele germinează.

Şi încă un sfat: nu lăsaţi copiii sau animalele să calce pe gazonul proaspăt încolţit. Există riscul ca gazonul să se distrugă.

Iniţial, iarba se tunde după ce a depăşit înălţimea de 7 centimentri. Nu abuzaţi însă. Nu trebuie tăiat mai mult de o treime din firul ierbii.

Dacă, după creşterea gazonului, realizaţi că există goluri, puteţi planta alte seminţe în acele locuri, pentru a avea o iarbă uniformă.

Gazonul nu necesită o întreţinere complicată. Aşa cum v-am zis, la început, este important să fie udat zilnic, câte o jumătate de oră. De asemenea, se poate aplica şi îngrăşământ. După ce aţi obţinut gazonul mult dorit, acesta nu se mai udă în fiecare zi, ci de două ori pe săptămâna.

Trucul este să fie tuns cât mai des. Înălţimea ierbii nu trebuie să depăşească niciodată 5 centimentri.

Plantarea gazonului primăvara şi întreţinea lui corectă pot face iarba să reziste chiar şi 12 ani.

Autor: Alexandra Vuţă