-

Ghivecele cu zarzavaturi din balcon, sursa de sănătate a familiei tale

Dacă locuiți într-un apartament și doriți să aveți legatură directă cu natura, trebuie să stiți că amenajarea unei mini-grădini în balconul apartamentului dumneavoastră, din care să puteți consuma verdețuri sau legume proaspete și sănătoase, este cea mai bună soluție. Pentru acest lucru, care se poate tranforma într-o ocupație plăcută şi relaxantă, nu aveți nevoie de spații foarte largi și nici de un buget mare, ci doar de dorință și de spirit practic.

Creşterea numărului de "fermieri de balcon" este unul dintre cele mai clare semne că viaţa la oraş nu trebuie să fie deconectată de natură, iar această activitate în inima oraşului contribuie la schimbarea atitudinii față de mediul înconjurător.
Dacă, lângă plantele ornamentale de pe pervazul balconului tău, vei face loc și câtorva ghivece în care să plantezi legume și verdețuri, grădina din balconul tău se va îmbogăți de culoare și arome și va prinde viață prin rodul semințelor.

Legumele care se cultivă foarte uşor în balcon sunt salata şi verdeţurile. Acestea au nevoie doar de ghivece sau recipiente cu un sistem bun de drenaj în care fie plantate și de un pervaz însorit. Rezultatele vor fi satisfacătoare și se vor vedea rapid. Ghivecele trebuie să fie de mărime potrivită pentru legumă. Ceapa verde, pătrunjelul şi alte verdeţuri pot supravieţui în vase mai mici, rădicinile lor având nevoie de o adâncime de doar cinci centimetri, în schimb, rădăcinile roşiilor, au nevoie de o adâncime de cel puţin 30 de centimetri.

Majoritatea legumelor au cerințe înalte față de lumină. Cu cât au mai multă lumină, cu atît mai bine acestea cresc și se dezvoltă, de aceea, plasarea în locul potrivit este vitală. Oferiți-le cel mai însorit geam, cu 5-8 ore de raze solare directe. Cele mai însorite geamuri sunt orientate spre sud sau vest. Exista însă și legume care preferă umbra, cum ar fi pătrunjelul şi ridichiile.

Iată câteva idei cu privire la legumele și verdețurile pe care le puteți cultiva în grădina din balcon.

1. Salata verde ( lăptuca) - se plantează în ghivece de cel puțin 20 cm adâncime. Se dezvoltă armonios atât la soare, cât și în semiumbră.Vara, datorită temperaturii ridicate, necesită o udare abundentă și regulată; apa se aplică direct pe frunze. În 10-12 săptămâni planta este gata de a fi preparată în bucătărie. După recoltare, acestea vor continua să crească, dacă tai sau rupi frunzele exterioare şi lași intact centrul plantei.

2. Morcovii - se acomodează uşor mediului din apartament. Pentru acest tip de legumă ai nevoie de recipiente lungi, de formă dreptunghiulară, de cel puțin 27 cm adâncime. Secretul unei bune perioade de germinare este să păstrezi solul umed. Acoperă uşor seminţele cu pământ umed, dar nu prea mult, deoarece ai putea opri procesul de germinare. Seminţele ar trebui să germineze în circa două săptămâni.

3. Ceapa verde – se plantează în ghivece încăpătoare, la o adâncime de 5 cm, lăsâdu-se o distanță între ele de circa 7-8 cm. Temperatura din balcon nu trebuie să fie mai mică de 10 grade C. Asigură-te ca viitoarele cepe beneficiază de un sol bogat în substanțe nutritive, îmbunătățit cu compost și cu un drenaj bun. Ceapa are nevoie de lumină din belșug (cel puțin 6 ore de soare direct zilnic) și de o cantitate relativ mare de apă. Ori de câte ori pământul de la suprafața ghivecelor cu cepe este uscat, înseamnă că a sosit momentul să le uzi din nou.

4. Coriandru – puneți tulpini de coriandru într-un pahar cu apă, iar ele vor crește și își vor forma rădăcini. În acest moment este bine să le puneți într-un recipient mai mare cu pământ. De asemenea, iluminarea naturală este foarte importantă. Plantele se vor dezvolta pe deplin în câteva luni.

5. Roșii cherry - acesta este un soi de roșii care poate fi crescut cu ușurință în interior. Au nevoie de o cantitate mare de lumină (cel puțin 6 ore pe zi), o cantitate moderată de apă și fertilizant, de preferință organic. Roșiile cherry au nevoie de ghivece încăpătoare, de minim 20 litri. Dimensiunea ideală pentru varietățile cu dezvoltare viguroasă este de 40 litri. Este important ca solul să fie mentinut în permanență umed (nu îmbibat cu apă). Odată ce plantele au început să înflorească, va trebui să le scuturi periodic, pentru a permite polenizarea de pe floare pe floare. Polenizarea este foarte importantă, caci fără aceasta, roșiile nu vor rodi.

6. Busuioc - pentru a crește busuioc, tot ce trebuie să faceți este să puneți într-un pahar cu apă tulpinile care au o lungime de circa 6-7 cm. Lumina directă a soarelui le va ajuta cel mai bine să se dezvolte. În momentul în care rădăcinile sunt lungi de circa 5 cm, puteți transfera plantele într-un recipient mai mare. Asigurați-vă că schimbați apa în mod constant.

7. Pătrunjel – pentru acesta, este suficient un ghiveci de 12 centimetri în diametru. Ghiveciul poate fi așezat și pe pervazul ferestrei de la bucătărie într-o poziție nu foarte însorită, căci pătrunjelul preferă o poziție relativ umbrită. Pătrunjelul preferă un teren de textură mijlocie bogat în substanțe organice. În câteva săptămâni, vă puteți bucura de aroma frunzelor verzi de pătrunjel. După doi ani pătrunjelul face semințe, de aceea este necesar ca planta să fie înlocuită.