-

Crăciuniţa, ruda delicată a cactusului

Schlumbergera este o specie de cactus numit si "Craciunita" sau "Nu ma deranja" . Provine din Brazilia si este foarte decorativa iarna, pentru ca planta infloreste in acest anotimp, dar numai daca timp de cateva luni inainte nu i s-­a schimbat amplasarea. Schlumbergera este obtinuta prin incrucisarea mai multor specii salbatice. Florile sunt exotice, cu petalele rasucite si stamine proeminente, de culoare violet, portocaliu si galben. Varietatile nou­-create au flori rosu intens, roz, roz-­portocaliu si auriu. Tulpinile arcuite atarna, astfel ca planta "curge", ceea ce inseamna ca trebuie pusa in ghivece suspendate.

O alta varietate de Schlumbergera este numita popular si cactusul "Crab" sau "Homar", datorita formei tulpinilor. Perioada de inflorire dureaza din toamna, mai precis din noiembrie, pana in ianuarie-­februarie. Din luna octombrie si pana la caderea florilor planta nu se va muta din loc. Cactusul poate atinge dimensiuni de 30-­45 cm.

Schlumbergera se dezvolta bine intr-­un loc luminos, pana la semi-umbrit, iar vara poate fi scoasa afara, intr-­un loc adapostit. In perioada de repaus din august pana in octombrie necesita temperaturi de 12-­15°C si trebuie udata mai rar. Perioada de repaus incepe cand se ofilesc florile si nu mai apar boboci noi. Atunci se recomanda transpalntarea intr­-un ghiveci putin mai mare si intr-­un amestec nou de pamant. Cand vremea este calda, planta trebuie stropita des cu apa calduta deoarece este in perioada de crestere. Substratul trebuie udat moderat, lasand solul sa se usuce intre doua udari. La inceputul toamnei, planta poate fi adusa in interior, administrandu-­i-­se ingrasamant lichid bogat in potasiu, pana cand inceteaza procesul de inflorire.