-

Livada din balcon - Pomii fructiferi columnari

Pomii fructiferi columnari sunt specii hibride a caror coroana se dezvolta pe vertical, ideale pentru spatiile restranse de la oras, fie ca vorbim de balcoane, terase sau gradini cu suprafata mica.

Daca vreti sa cresteti un mar pe balcon, atunci una dintre optiuni este marul columnar Bolero. Pomul nu creste la o inaltime mai mare de 250 de cm si o latime dincolo de 30 de cm si este, deci, ideal pentru orice colt al casei voastre. Produce fructe mijlocii, in culori de verde si rosu, cu o pulpa suculenta si cu gust dulce.

Se planteaza in luna martie-aprilie, perioada de recoltare fiind inceputul lunii septembrie. Alte specii de mar columnar sunt Polka, Samba, Ballerina si Smaragd.

Daca preferati caise, atunci optati pentru un cais columnar Golden Sun, o specie autopolenizatoare. Produce caise dulci ca mierea cu aroma intensa si pulpa tare. Primavara este impodobit cu sute de flori, aducand o pata de culoare balcoanelor si teraselor.

Fructele se pot culege la mijlocul lunii de iulie. Acest soi este ideal pentru consumul proaspat sau sub forma de gemuri sau alte deserturi. Creste pana la o inaltime de 2-2,5 metri.

Puteti opta si pentru cirese, specii precum Queen Mary sau Victoria. Cu o inaltime de pana la 3 metri, aceste specii produc fructe aromate si pline de savoare ce pot fi culese la sfarsitul lunii iulie. Perioada de plantare este intre lunile februarie si noiembrie.

In unele cazuri, un pom fructifer ajuns la maturitate si in conditii optime poate produce pana si 10 kilograme de fructe.

Sursa: paginadeagricultura.ro