-

Secrete din bătrâni pentru grădină

Bunicile foloseau la ingrijirea plantelor remedii exclusiv naturale, pe care le aveau la indemana in gospodarie.

Ingrasaminte

Coaja de ou – cand consumati oua nu mai aruncati cojile, clatiti-le bine, chiar daca ati spalat oul inainte de a-l folosi, lasati-le sa se usuce si pisati-le pana obtineti un praf. Presarati-l peste pamantul din ghivece sau adaugati-l in apa cu care udati florile.

Este un ingrasamant natural foarte bun pentru florile de aparatament.

Apa biologica (de cartofi, legume etc.) – cea in care ati ati spalat sau ati fiert cartofii ori legumele pastrati-o si udati cu ea plantele. Mineralele si vitaminele pe care le contine vor hrani planta si o vor revigora.

Zahar – spre primavara, pentru a revigora plantele si pentru a le pregati de sezonul cald, perioada in care, de regula, acestea fac si flori, dizolvati o lingura cu zahar in un litru de apa cu care veti uda florile. Efectul de hranire este garantat.

Zat de cafea – amestecati zatul care v-a ramas de la cafea cu putina apa si turnati-l peste pamantul din ghiveci. Ca si dumneavoastra, planta va fi curand revigorata.

Daunatori

Cu toată atenția pe care o acordăm grădinii noastre, ne trezim într-o bună zi cu „musafirii nepoftiți“, diferiți agenți patogeni și dăunători, care se instalează pe plantele noastre, cu scopul de a le ataca; la început lent și dacă nu luăm măsuri de combatere se poate ajunge până la distrugerea totală a recoltei.

Așa se întâmplă cu majoritatea legumelor (roșii, castraveți, varză, pepeni etc.) dacă nu luăm măsuri eficiente și la timp.

Majoritatea cultivatorilor de legume apelează la substanțe chimice (insecticide, fungicide) care distrug dăunătorii; dar în același timp afecteză calitatea legumelor noastre.

Există și tratamente naturale care mențin starea de sănătate a plantelor din grădina noastră, fără a le afecta calitatea și gustul. Eu folosesc de câțiva ani cu rezultate foarte bune pentru culturi, tratamente cu zeamă de urzică sau alternativ cu zeamă de coada-calului.

Citeste continuarea pe paginadeagricultura.ro