-

Ce trebuie să știi despre altoirea arborilor

Altoirile au drept scop obtinerea unor varietati de arbori si arbusti ornamentali care nu se pot inmulti sau dau rezultate foarte slabe prin alte procedee de inmultire.

Altoirea se realizeaza intre portaltoi care furnizeaza sistemul radicular si uneori o parte din trunchi si altoi care reprezinta partea aeriana in intregime sau numai coroana.

Portaltoiul influenteaza vigoarea plantelor, comportamentul fata de sol, intrarea in etapa de reproducere.

O serie de factori influenteaza reusita altoirii:

- afinitatea biologica a partenerilor

- alegerea varstei si fenofaza optima a altoiului si portaltoiului

- tehnica altoirii

- ingrijirea corecta a plantelor postaltoire

Portaltoii pot fi puieti obtinuti din samanta, din butasi, din marcote, plantati in sol sau in ghivece sau cu radacinile nude, butasi de tulpina sau de radacina, neinradacinati.

Altoaiele se preleveaza numai de la plante mama sanatoase, crescute si dezvoltate in conditii pedo-climatice si agrotehnica optime.

Metodele de altoire a arborilor si arbustilor ornamentali sunt cele utilizate si in pomicultura:

Altoirea in ochi

Se executa numai la foioase, pe puieti tineri, in perioada de vegetatie! Atunci scoarta portaltoiului se desprinde foarte usor. Se extrage de pe ramura altoi cu ajutorul briceagului de altoit un mugure cu 2 – 3 cm de scut de scoarta (vezi foto) si un strat subtire de lemn.

Pe scoarta portaltoiului se face o incizie in forma de T si se dezlipeste scoarta usor. Se introduce mugurele altoi in aceasta incizie si se leaga cu panglica de altoit cei doi indivizi cu evitarea acoperirii mugurelui.

Incizia in scoarta portaltoiului poate fi facuta in forma de T, T rasturnat, I sau cruce daca mugurii sunt mai mari cum sunt cei ai speciei Aesculus (Castan).

O alta variant a oculatiei este altoirea in placaj adica mugurele altoi se aplica pe o portiune dezgolita de scoarta de aceeasi forma si marime cu scutul altoiului.

Oculatia este o metoda aplicata la foarte multe specii ca: trandafir, liliac, mesteacan, specii de Prunus, tei, etc.

Altoirea cu ramura detasata

Se cunosc mai multe procedee: copulatie, triangulatie, in despicatura, sub scoarta, in placaj lateral.

Afla totul despre altoirea arborilor pe www.paginadeagricultura.ro