-

Vrei să crești portocali? Noi îți spunem ce trebuie să faci

Pentru a obține portocale de calitate, este indicat să crești pomii din stadiul de sămânță sau de puiet, dar și să urmezi câțiva pași esențiali. Ia aminte!

Cum sa plantezi semintele

Scoateti semintele fara defecte dintr-o portocala. Evitati uscarea acestora inainte de plantare.

Spalati semintele, sub jet de apa, indepartand orice urma de pulpa de portocala ramasa pe acestea. Aveti grija sa nu afectati semintele, mai ales daca acestea au incoltit deja.

Accelerati procesul de incoltire a semintelor, mentinandu-le umede. Daca aveti seminte care nu au germinat deja, puteti scurta acest proces tinandu-le intr-un mediu umed.

Puteti pastra semintele incoltite intr-o punga, in frigider, timp de 30 de zile inainte de a le planta sau puteti mentine umed solul in care au fost plantate, evitand umezeala in exces.

Plantati fiecare samanta intr-un ghiveci separat, umplut cu un amestec afanat de pamant pentru plante. Introduceti semintele la 1.2 cm in pamant. Portocalii nu sunt pretentiosi din punct de vedere a pamantului in care cresc, insa aveti grija ca semintele sa nu inoate in apa, deoarece pot putrezi.

Apa trebuie sa se scurga repede din ghiveci atunci cand udati portocalii. Optional puteti adauga in ghiveci un compost special pentru citrice, care va face ca solul sa mentina nutrienti si care va crea un meniu mai acid, benefic cresterii portocalilor.

Tineti ghivecele la soare. Portocalii iubesc caldura. Temperatura solul din acestea trebuie sa fie intre 24º–29ºC.

Indepartati mugurul cel mai putin dezvoltat, dintre cei trei aparuti atunci cand semintele incoltesc, pentru a asigura o buna crestere a pomului. Citricele au abilitatea de a produce clone exacte ale plantei mama. Doi dintre muguri se dezvolta mai repede, iar cel de-al treilea mai lent.

Cum sa ingrijesti puietii

Plantati portocalii in ghivece putin mai mari decat radacinile acestora odata cu cresterea lor. Chiar daca plantati pentru prima data un puiet sau aveti deja un portocal in curs de crestere, este indicat sa faceti acest lucru periodic.

Tineti pomii la soare. Monitorizati cresterea puietilor, deoarece acestia pot fi afectati de caldura directa a soarelui. Temperatura ideala de crestere a portocalilor este intre 24–32ºC.

Udati pomii rar, dar cu multa apa. Portocalii tineri prefera ca solul sa se usuce total inainte de a fi udati bine, pana pamantul este imbibat cu apa. Pomii ajunsi la maturitate trebuie udati doar atunci cand solul din ghiveci este uscat la 15 cm adancime.

Folositi ingrasamant special pentru copaci, adecvat etapei de dezvoltare a portocalilor, deoarece folosirea necorespunzatoare a acestuia poate dauna pomilor.

Indepartati praful de pe frunzele portocalilor, in mode regulat, deoarece acesta impiedica procesul de fotosinteza, iar pomii nu isi pot regenera energia. Folositi o perie cu peri fini sau clatiti frunzele.

Nu este necesar sa tundeti portocalii. Acesti pomi necesita doar indepartarea crengilor uscate si a puietior de la baza, care au aspect nesanatos.

Incurajati cresterea fructelor in anul urmator, prin culegerea tuturor portocalelor din anul in curs. Daca le lasati pe pom, acesta va produce mai putine fructe in urmatorul an.

 Sursa foto: Pixabay