-

Coacăzul - cum se cultivă, cum se îngrijeşte

Plantă perenă, care se dezvoltă sub forma unui arbust tufos de până la 1,5m înălţime, coacăzul se pretează la cultivarea ca tufă în jurul casei, dar şi ca gard viu roditor. Tulpinile sunt viguroase, lemnoase, pornind din rădăcinile bine dezvoltate. Frunzele sunt palmat-lobate, cu marginile zimţate şi alterne. Florile sunt mici (în funcţie de specie acestea pot fi albe, roşii, verzi sau galbene) şi sunt dispuse, ca şi fructele care vor apărea după ce trec florile, într-un racem sau ciorchine. Fructele sunt bace mici, de culoare roşie (Ribes rubrum L. ), neagră (Ribes nigrum L.) sau albă (Ribes aureum). Fructele se coc începând cu a doua decadă a lunii iulie, când se pot recolta.

Cum se îngrijeşte

Coacăzul nu este deloc pretenţios nici în privinţa solului, nici în ceea ce priveşte lumina. Se dezvoltă bine în soluri bogate în nutrienţi, dar bine afânate, întrucât rădăcinile sunt sensibile la umiditatea permanentă. Ph-ul solului trebuie să fie neutru, în jur de 5,5. Se poate planta şi în locuri însorite, dar este de preferat să i se aloce un loc semiumbrit, unde se va dezvolta cel mai bine. Din păcate, suportă foarte greu uscăciunea din mijlocul oraşelor, de aceea este recomandabil să fie cultivat în zonele de deal sau munte, unde umiditatea naturală este crescută. Are nevoie de apă din abundenţă, în special în perioada de înflorire şi vara, când încep să se coacă fructele.
Coacăzul are nevoie de tăieri de îngrijire, operaţiuni care se fac primăvara şi toamna, pentru a obţine maximum de productivitate. Până în al cincilea an de viaţă al arbustului, când coroana se consideră a fi formată, aceste tăieri se vor aplica regulat ţinând cont că rodesc doar ramurile de un an, nu mai bătrâne.
Rezistă foarte bine gerului iernii, toterând temperaturi de până la -25ºC.

Cum se înmulţeşte

Coacăzul se înmulţeşte foarte uşor printr-o mulţime de metode. Una dintre cele mai facile metode este marcotajul, care constă în aplecarea unei ramuri tinere de un an şi îngroparea buclei formate în pământ, lăsând vârful la suprafaţă. Partea îngropată va emite rădăcini până anul următor.
Tufa poate fi de asemenea divizată, metodă productivă, dar mult mai dificil de făcut de către un grădinar începător.

Alte informaţii

Aproape toate speciile sunt foarte sensibile la făinare, boală foarte des întâlnită în grădinile cu flori şi zarzavaturi.
Fructele de coacăz, atât cele roşii, cât şi negre sunt foarte apreciate de medicina naturistă şi au efect în reducerea febrei şi a creşterii apetitului, printre multe altele. De asemenea, au efect uşor laxativ, diuretic şi digestiv.