-

Bradul, mândria naturii

Pădurile de conifere sunt cele mai întinse de pe planeta noastră, căci acești copaci veșnic verzi rezistă acolo unde este prea frig pentru foioase și prea cald pentru tundră. Acoperă zone immense de pământ mai ales în emisfera nordică - pădurile boreale. Nu există foarte multe specii de conifere, însă importanța lor ecologică este deosebit de mare, căci ele absorb imense cantități de dioxid de carbon din atmosferă.

Diviziunea Pinophyta (cunoscută și sub numele de Coniferophyta sau Coniferae) cuprinde 8 familii, 68 de genuri și doar 630 de specii. Cele mai cunoscute sunt molidul, pinul, bradul, zadă, tuia, tisa, chiparosul, jneapanul (unul dintre puținii arbuști), cedrul. În general, coniferele sunt copaci înalți, cu tulpină dreaptă, fără ramificații, cu ace acoperite cu ceară în loc de frunze.

Coniferele sunt foarte bine adaptate iernii: forma lor conică și crengile înclinate în jos permit zăpezii să alunece, evitând astfel supraîncărcarea. Multe dintre specii își schimbă procesele biochimice pe durata sezonului rece, pentru a deveni și mai rezistente.

Coniferele au, de asemenea, o mare importanță economică, fiind folosite ca lemn în construcții și pentru obținerea de hârtie. Numele lor provine din latină, însemnând cel care are conuri (conus înseamnă con, iar ferre - a purta, a avea).

Bradul (Abies) este un gen care cuprinde aproximativ 50 de specii de copaci înalți (10-80 m), care cresc în cele două Americi, Europa, Asia și nordul Africii, mai ales în zonele montane. Se deosebește de celelalte conifere prin conuri, care sunt cilindrice și care cresc în sus, nu atârnă de crengi. Acestea se dezintegrează treptat, pe măsură ce semințele cad din ele, începând din vârf spre bază.

De asemenea, se diferențiază prin modul de prindere a acelor pe crengi, care e diferit. În plus, acele lor mai late și mai plate decât ale altor conifere, uneori arătând ca și cum ar fi fost presate. Culoarea acelor diferă de la specie la specie, de la verde-gri până la argintiu, trecând prin gri-albăstrui. La fel, diferă strălucirea lor a€" Abies albă are ace verzi strălucitoare, iar Abies concolor are ace cerate și mate.

Bradul formează o piramidă perfectă, fiind un copac impresionant. Atunci când este plantat în orașe, fie în parcuri, fie în curți și grădini, aduce ceva din aerul și măreția muntelui. Soiuri precum Balsam sau Fraser sunt preferate de americani pentru bradul de Crăciun, însă există multe alte soiuri interesante, foarte diferite între ele, unele înalte, altele compacte și pitice. Abies concolor, numit și bradul alb, de origine din America de Nord, are o formă de coloană și ace albastre-arginții, Abies koreana Aurea (bradul coreean auriu) face lăstari aurii care apoi se decolorează, devenind de un verde deschis, iar Abies nordmanniana are ace de un verde închis și suportă căldura mult mai bine decât ceilalți brazi.

Citeşte pe DacicCool.ro ce leacuri ne oferă brazii