-

Rozariul de la Mândruloc – colțul de Rai cu mireasmă de trandafiri

O oază de frumuseţe, aflată la 10 km de Arad, în apropierea localităţii Mândruloc îți umple sufletul de emoție și de încântare și îți desfată simțurile. Parfumul trandafiriilor din parcul Eutopia Gardens te cucerește de la sute de metri distanță...

Parcul Eutopia Gardens este cel mai mare rozariu din țară și din sud-estul Europei, găzduind peste 2.000 de soiuri de trandafiri din toate colţurile lumii, mulţi dintre ei premiaţi cu aur la diferite competiţii internaţionale. Parcul se întinde pe 25 de hectare, din care trei hectare sunt plantate cu trandafiri, iar celelalte suprafeţe sunt pentru colecţiile de plante perene, arbori ornamentali şi zona cu livadă.

Totul a început cu multă muncă şi, mai ales, din pasiune pentru flori. Pentru Mihaela Buzatu, preşedintele Fundaţiei Eutopia Gardens, florile au devenit mai mult decât o pasiune. Aceasta a cumpărat un teren la Mândruloc pe care se gândea cum să-l amenajeze. Iniţial, şi-a dorit o grădină pentru familia sa. Are o firmă prin care comercializează on-line flori şi trandafirii erau în topul cererilor. În fiecare an, a rămas, însă, cu trandafiri pe stoc şi a decis să-i planteze. Aşa s-a născut ideea unui rozariu. Nu a cerut ajutorul autorităţilor, ci s-a apucat serios de muncă. A comandat specii diverse pentru că cei care cumpără vor să şi vadă cum arată respectivul soi. „Trei ani am plantat într-una şi am ocupat primele trei hectare", povestește Mihaela Buzatu.

Preşedinta Fundaţiei Eutopia Gardens a căutat numai soiuri bune de trandafiri, pe care le-a adus cu drag din lumea întreagă. Varitatea speciilor de trandafiri impresionează. De la Kordes, un soi german de top, până la trandafirii englezeşti, romantici cu flori pline, cei francezi sau italieni, toți își găsesc un loc de cinste în ferma de trandafiri a doamnei Mihaela Buzatu.

Cel mai frumos însă, este trandafirul tricolor, adică alb, verde şi roz. Este un trandafir special, de poveste. Se numără printre cei zece premiaţi mondial. A fost premiat în Japonia acum patru ani şi vine din Franţa. Bobocul este verde, are o culoare delicată. Acest lucru îl face să fie folosit la evenimente romantice. Petalele se deschid într-un crem verzui şi ajung până la roz. Această coloristică nu o mai regăsim nicăieri.

În Parcul Eutopia Gardens, la rădăcina trandafirilor a fost aşezată argilă expandată adusă din Austria, o noutate pentru România, dar utilizată în Europa. Aceasta prezintă avantaje multiple, printre care faptul că reţine apa în sol până la două săptămâni şi nu permite creşterea buruienilor.
Acest imperiu al trandafirilor, culorilor şi miresmelor a devenit un adevărat loc de pelerinaj pentru iubitorii de trandafiri din întreaga ţară, dar şi din Europa.

Parcul poate fi vizitat între 15 mai şi sfârşitul lunii septembrie. Trandafirii pot fi văzuţi în splendoarea lor între 20 mai şi 20 iunie, atunci sunt cel mai bine înfloriţi. Intrarea în parc este gratuită. În luna iunie, în fiecare an la Arad se sărbătoreşte Festivalul Rozelor.