Ascultă Radio Antena Satelor Live

Octombrie, luna cea mai bună să tăiem trandafirii și să plantăm pomi fructiferi

Chiar dacă în această perioadă încă ne bucurăm de temperaturi plăcute, trebuie să înţelegem că în scurt timp va veni și frigul, iar plantele trebuie să se pregătească să se maturizeze pentru perioada ce va veni, astfel încât, cel puțin cele care rămân în grădină, peste iarnă, trebuie să fie pregătite pentru a întâmpina temperaturile negative.

Octombrie, luna cea mai bună să tăiem trandafirii și să plantăm pomi fructiferi

11 Octombrie 2022, 09:04

De aceea, în cazul trandafirilor este momentul să începem să eliminăm majoritatea florilor care mai sunt pe tufă, astfel încât să ajutăm planta să înțeleagă că trebuie să se pregătească pentru sezonul de iarnă, a precizat la Marian Carli, inginer horticol, pentru Radio Antena Satelor.

Pe lângă eliminarea florilor, in luna octombrie este momentul să începem să tundem trandafirii, undeva la circa 50 de cm înălțime față de sol. Dar inainte, este necesar să dezinfectăm ustensilele pentru a nu trasmite boli de la o planta la alta, ne recomndă specialistul horticol Marian Carli.

Este foarte important ca înainte să începem procesul de tăiere a trandafilor să avem grijă întotdeauna să folosimo foarfecă te greu pe care am dezinfectat-o, pentru că în ultimii ani boala pătarea neagră este o boală care se transmite foarte ușor de la o tupă la alta și care efectiv infectează trandafirii ani de an și atunci este foarte important să avem întotdeauna grijă să folosim instrumente pe care le sterilizăm și să le sterilizăm de fiecare dată când trecem de la o tufă la cealaltă, astfel încât dacă există o boală existentă pe o plantă să nu transmite și celelalte".

Întotdeauna taietura trebuie făcută sub un unghi de 45 de grade și la aproximativ un centimetru deasupra unui mugure.

În momentul în care executăm tăietura de 45 de grade din vârf, ea trebuie să fie deasupra mugurului și întotdeauna acest mugure nu trebuie să se afle la tăietura din partea de jos, pentru că în momentul în care va începe să plouă toată apa care se va scurge pe tăietură va ajunge deasupra acelui mugure şi riscul să putrezească este foarte mare. De asemenea, la inceputul lunii noiembrie este necesar sa musuruim tufa de trandafir, actiune care presupune să adunăm în jurul tufei de trandafiri pământ mărunțit, care nu face altceva decât să fie ca un termoizolator și să asigure căldură la nivelul bazal al tufei. Foarte important este să aplicăm si un tratament și cred că cel mai la îndemână și cel mai cunoscut este zeama bordeleză", a mai explicat ing. Marian Carli.

Tot in acesata perioada din an este momentul potrivit sa plantam pomii fructiferi.

Aceștia vor porni în vegetație mai devreme decât cei pe care-i vom plata primăvara. Dacă o facem toamna, ei vor căpăta o rezistență mai crescută la temperaturile negative de anul următor din iarnă, comparativ cu cei pe care ii vom planta în primăvara anului viitor.

Plantarea efectiv propriu-zisă presupune în primul rând să localizăm cu zona cea mai bună deplantare și asta o facem în raport cu specia pomicolă pe care noi vrem să o plantăm.

Întotdeauna citim pe eticheta produsului respectiv a materialului săditor ce anvergură va avea pomul, cât va crește, astfel încât să luăm în calcul faptul că el se va dezvolta foarte mult și că va avea nevoie în grădina noastră de suficient spațiu pentru a creşte”, spune ing. Marian Carli.

Foarte important este și cum alegem terenul de plantare. Întotdeauna evităm zonele care sunt în poziție concavă, astfel încât acolo să nu se strângă apa în urma ploilor, pentru că există riscul ca rădăcinile să putrezească foarte ușor.

Și, de asemenea, este important să cunoaștem și câteva detalii legate de soluri, pentru că marea majoritate a speciilor nu preferă soluri bazice sau prea acide, așadar ar trebui să avem un ph aproape de alcalin, cu mici variațiuni spre bazic sau spre acizi, dar nu cu ph cu valențe foarte scăzute.

După ce e am luat aceste chestiuni în calcul, ne apucăm și de groapa de plantare, iar aceasta trebuie sa aiba dimensiunea de circa 60 pe 60 centimetri ca și laturi ale pătratului gropii.

Trebuie să avem grijă să turnăm înainte câteva găleți cu apă si apoi recomandarea mea este ca rădăcinile, rădăcina principală să fie scurtată undeva la 30 de centimetri iar cele secundare la circa 10- 12 centimetri iar poi este necesara mocurlirea lor. Executăm un amestec de pământ, apă și un biostimulator de înrădăcinare ca o smântână. Și această mocirlă ne va ajuta să asigurăm un start bun în dezvoltarea rădăcinilor ulterioare. Introducem apoi rădăcina în această mocirlă, agităm foarte bine astfel încât întreg sistemul radicular să fie acoperit de această mocirlă și după aceea facem plantarea propriu-zisă", mai dezvaluie expertul horticol.

Marian Carli a mai precizat că este foarte important să folosim întotdeauna pământul de la suprafață, pe care îl punem în interiorul gropii, pentru că acesta este cel care are activitate microbiană cea mai bună, este cel mai fertil sol.

După aceea venim cu restul de pământ, după care adăugăm 1-2 găleți de apă astfel încât să ne asigurăm că va beneficia de suficiente umiditate, astfel încât să se dezvolte în anul următor cât mai bine și în perioada de până la preînghețare a solului sistemul radical să înceapă să se dezvolte.

Distanțele de plantare trebuie sa fie de 2, 3 sau 4 metri, in functie de specie si de vigoarea pomului.

Foto: pixabay

Lucrări în grădina de legume și în livadă în luna martie
Gradina mea 01 Martie 2024, 09:32

Lucrări în grădina de legume și în livadă în luna martie

Calendaristic vorbind, a sosit primăvara. Vremea ne mai poate surprinde cu o ninsoare trecătoare sau un ger mai aspru, dar...

Lucrări în grădina de legume și în livadă în luna martie
Lucrări în grădină în luna februarie
Gradina mea 09 Februarie 2024, 15:36

Lucrări în grădină în luna februarie

Primăvara ne bate la ușa, așa că e momentul să ne pregătim de lucrările în grădina, specifice lunii februarie.

Lucrări în grădină în luna februarie
Nouă lecții pentru o grădină hipoalergenică
Gradina mea 10 Ianuarie 2024, 15:47

Nouă lecții pentru o grădină hipoalergenică

Prin schimbarea peisajului nostru, am introdus un număr mare de specii de plante alergene și am dezvoltat noi alergii. Nu...

Nouă lecții pentru o grădină hipoalergenică
Grădinărit fără pesticide
Gradina mea 09 Ianuarie 2024, 15:44

Grădinărit fără pesticide

Pesticidele sunt substanțe chimice toxice utilizate pe scară largă pentru a proteja culturile de insecte, ciuperci și alte...

Grădinărit fără pesticide
Lucrări în grădina de legume în luna  noiembrie
Gradina mea 24 Noiembrie 2023, 15:03

Lucrări în grădina de legume în luna noiembrie

Cоnfіrmându-șі dеnumіrеа рорulаră „Brumar”, luna nоіеmbrіе șі-а intrat deja în drерturі, аduсând cu ea рrіmеlе brumе,...

Lucrări în grădina de legume în luna noiembrie
Lucrări generale în grădină, în noiembrie
Gradina mea 10 Noiembrie 2023, 15:58

Lucrări generale în grădină, în noiembrie

În prima perioadă din noiembrie poţi curăța în continuare frunzele din grădină şi poţi realiza compostul. Acoperă-l pentru...

Lucrări generale în grădină, în noiembrie
Alegerea florilor pentru evenimente
Gradina mea 13 Octombrie 2023, 12:13

Alegerea florilor pentru evenimente

Sustenabilitatea florală are mai multe dimensiuni. În primul rând, și probabil cea mai importantă, dar și cea mai vizibilă,...

Alegerea florilor pentru evenimente
Sfaturi pentru grădinari: Lucrări de toamnă, toaletare șii îngrijire pomi fructiferi
Gradina mea 02 Octombrie 2023, 16:04

Sfaturi pentru grădinari: Lucrări de toamnă, toaletare șii îngrijire pomi fructiferi

Luna octombrie este una importantă în ceea ce privește lucrările ce trebuie făcute în livadă, în această perioadă a anului....

Sfaturi pentru grădinari: Lucrări de toamnă, toaletare șii îngrijire pomi fructiferi