Nouă lecții pentru o grădină hipoalergenică
Din cauza modificării peisajului, am introdus un număr mare de specii de plante alergene și am dezvoltat noi alergii. Nu faceți aceeași greșeală în propria grădină: creați o grădină hipoalergenică, urmând sfaturile doctorului Pierrick Hordé, autorul „Ghidului alergiei la polen”.
Articol de Simona Lazăr, 09 Octombrie 2024, 13:10
Poluarea verde
Pentru mulți dintre noi, poluarea aerului înseamnă poluarea cauzată de substanțele chimice provenite din activitățile industriale. Astăzi, însă, ne dăm seama că există și o „poluare verde”. Aceasta este cauzată de o concentrație excesivă de polen în atmosferă. Prin ignoranță, utilizarea excesivă a anumitor soiuri de plante, cum ar fi chiparoșii și cedrii, a dus la o creștere masivă, chiar toxică, a cantității de polen din atmosferă. Aceste modificări ale peisajului au avut repercusiuni asupra sănătății alergicilor. De atunci, lucrurile s-au schimbat și planurile regionale de calitate a aerului, care s-au concentrat mult timp pe problemele de poluare chimico-industrială, încep să ia în considerare poluarea indusă de polen.
În același timp, putem oferi informații și sfaturi și putem atrage atenția tuturor celor care construiesc și modelează peisajul asupra riscurilor asociate cu utilizarea excesivă a aceluiași tip de specii de plante.
9 sfaturi pentru o grădină hipoalergenică
1) Dați preferință grădinilor formale, în care predomină forma și mărimea, și care produc multe flori. Jardinierele și arbuștii care sunt tăiați foarte regulat emit foarte puțin polen.
2) În mod similar, preferați grădinile japoneze, care favorizează elementele minerale (roci, pietriș, nisip și apă) și care sunt alcătuite în principal din plante de pădure (azalee, rododendroni, camelii, unii arțari), specii de mușchi, ferigi și bambus.
3) Alegeți mușchi și ferigi care, spre deosebire de peluze, nu provoacă reacții alergice.
4) Instalați iazuri cu plante plutitoare (nasturtium, nuferi, lotus, țepi de apă, aloe de apă, ranunculus de apă) și plante de mal (stufăriș, morning glory, iris).
5) Plantați soiuri cu flori duble. Întrucât au fost manipulate, acestea nu mai au stamine și nu produc polen.
6) Alegeți ierburi de grădină: salvie, busuioc, arpagic, fenicul, mentă, pătrunjel, cimbru, mărar etc.
7) Preferați următoarele flori: crizanteme, veronice, clematite, gerani, acantus etc.
8) Favorizați plantele entomofile, care provoacă puține alergii deoarece polenul lor este transportat de insecte: leguminoasele (mătura, lăcrămioara, salcâmul, caprifoiul) și scrofulariaceae (pauseterons, foxgloves, snapdragons).
9) În cele din urmă, gazonul trebuie tuns regulat, de două ori pe săptămână, la o înălțime de 2 până la 2,5 cm. Vă recomandăm insistent să tundeți dimineața la punctul de rouă, când polenul încă se lipește de iarba umedă. Evitați cositoarele rotative (cu elicea de dedesubt care se rotește rapid), deoarece acestea aruncă polenul în aer. Preferați motocositoarele manuale, elicoidale, cu lame foarte ascuțite, care au o rolă care aplatizează iarba și nu aruncă polenul în aer.
Pentru mai multe informații și, în special, pentru a afla ce tipuri de gard viu să alegeți și ce plante cățărătoare să alegeți:
„Le guide des allergies aux pollens”, de Dr. Pierrick Hordé, publicat de Flammarion.