-

De la Rasputin la Steve Bannon: soarta eminențelor cenușii!

Recenta demitere a consiliului președintelui american Donald Trump pe probleme de strategie, Steve Bannon, l-a inspirat pe jurnalistul francez Pierre Carrey, care descrie, într-un metarial publicat în Liberation, portretele a șase femei și bărbați implicați în jocuri periculoase "de curte".

"Un guru politic se sprijina pe doi piloni principali: puterea si misterul", scrie Carrey. "Incepand din secolul al 17-lea, ei se numeau eminente cenusii, dupa porecla parintelui Josif, care fost "cardinalul cenusiu" al lui Richelieu, care, la randul lui, a fost "cardinalul rosu" al regelui Ludovic al 13-lea.

In Statele Unite, Steve Bannon, in varsta de 63 de ani, "creierul lui Donald Trump", concediat recent de acesta, se inscrie pe lista personalitatilor influente, femei sau barbati, care presara teama si care sunt adevaratii creatori ai transformarilor politice.

Deseori, ei ies din scena in conditii dintre cele mai dificile", continua autorul articolului.

Johann Friedrich Struensee, ganditor

Regele Christian al VII-lea al Danemarcei a avut doua probleme: a fost nebun si alcoolic. Sotia lui, Caroline Mathilde, s-a apropiat de medicul familiei regale, Johann Friedrich Struensee, devenit ulterior ministru, omul care a promovat o serie de reforme.

Din aventura celor doi, care a starnit un mare scandal, s-a nascut o fetita. Mai tarziu, el a fost judecat pentru "uzurparea puterii" si decapitat in 1772 la Copenhaga.

Marchiza de Pompadour, campioana la jocul "Risc"

Metresa regelui Ludovic al 15-lea, marchiza de Pompadour, o femeie inteligenta, frumoasa si rafinata, a bagat spaima in curteni si in ambasadorii straini in Franta.

Ea a inventat jocul de societate "Risc" si, printre multe altele, a avut o influnta insemnate asupra politicii externe a Frantei si asupra conducerii militare, in special inplanificarea strategiilor militare. Marchiza a fost, de asemenea, sfatuitoarea regelului in razboiul de sapte ani (1756-1763). Si tot ea l-a determinat pe suveran sa construiasca palalele Elysee si Trianon.

Grigori Rasputin, calugatorul nebun

Este, poate, una dintre cele mai misterioase personaje din istoria Rusiei. Denumit "Calugarul nebun", desi nu a fost niciodata calugarit, Rasputin, un mistic, a avut o mare putere de influenta asupra familiei ultimului tar al dinastiei Romanov, Nicolae al II-lea. A fost suspectat de relatii cu tarina. Cei doi s-au cunoscut in 1907, cand Rasputin l-ar fi vindecat prin "puterea credintei" pe printul Aleksei, bolnav de hemofilie. La acea data, Rasputin a fost considerat un geniu al raului, pentru ca ar fi impus adoptarea unor decizii dezastruoase pentru Imperiu. Acum, unii cred ca, de fapt, a fost un tap ispasitor.

Rasputin a murit in 1916, fiind, potrivit legendelor, otravit cu cianura, impuscat de doua ori, batut si aruncat in apele raului Neva. Cadavrul lui a fost gasit dupa trei zile, iar cauza oficiala a decesului a fost inecul.

Harry Hopkins, sfatuitorul lui Roosevelt

In mai 1943, jurnalistii de la Chicago Tribune scriau plini de ingrijorare: consilierul apropiat al presedintelui Franklin Roosevelt s-a dovedit un fel de "Raspuntin al Casei Albe".

The New Deal, acea serie de programe economice adoptate intre 1933 si 1936 ca raspuns la Marea criza economica si s-a adresat, in special, celor saraci, a fost ideea lui. Tot el i-a facut sa taca pe adeptii politicii de neamestec in treburile altora si s-a intanit cu premierul britanic de la acea data, Winston Cherchill si cu Stalin. Hopkins a lucrat pentru URSS? Un fost agent KGB declara, in 1990, ca Hopkins a fost omul lor.

Aleksandr Yakovlev, ultimul ideolog al URSS

Alt guru, un om extrem de calculat, Aleksandr Nikolaevici Yakovlev, a fost ultimul ideolog al Uniunii Sovietice si, poate groparul acesteia, scrie Carrey. Acest birocrat sustinator al regimului a fost numit, mai intai, ambasador in Canada. La intoarcerea in tara, in 1982, el a devenit "liderul ideologic" al Partidului comunist. I-a soptit lui Gorbaciov ideea liberalizarii economiei (perestroika) si a propagandei (glasnosti).

In 1991, l-a convins pe Gorbaciov sa nu traga in lituanienii iesiti in strada. Cu toate astea, URSS a-a destramat. Iar Yakovlev s-a recalificat, ajungand presedintele comisiei de stat pentru studierea documentelor legate de represiunea din anii 1930-1940 si inceputul anilor 1950.

Choi Soon-sil, vrajitoarea mea detestata

Doamna Choi conduce o mare companie si este femeie de afaceri. A avut acces la dosarele secrete legate de Coreea de Nord si, intre anii 2013 si 2016, a hotarat soarta ministrilor din cabinetul sud-coreean... Toate astea pentru ca a fost prietena presedintei sud-coreene, Park Geun-hye. Dupa dezvaluirile din presa privind activitatile celor doua femei au urmat demonstratiile stradale. In 10 martie anul curent, Park Geun-hye a fost destituita din functia de sef al statului.

incomemagazine.ro