-

Cimitirul de epave din adâncurile Mării Negre!

Un grup internațional de arheologi subacvatici au descoperit pe fundul Mării Negre epavele a 41 de nave, care s-au scufundat în ultimul mileniu.

De la bordul navei Stril Explorer, dotat cu miloace de cartografiere subacvatica, ei au analizat un perimetru de aproape 2.000 de kilometri din Marea Neagra.

In acest context, ei au descoperit epavele a 41 de nave. Datele cumulate le-a permis oamenilor de stiinta sa-si formeze o imagine cat mai clara despre ambarcatiunile scufundate, pastrate foarte bine la adancimi de 150 pana la 2200 de metri.

"Cea mai veche nava gasita dateaza de la sfarsitul secolului al IX-lea, cand o mare parte a regiunii studiate de noi se afla sub controlul Imperiului Bizantin", precizeaza National Geographic.

"In plus, au fost descoperite multe nave din perioada Imperiului Otoman, secolele XVI-XVIII, si cateva din mileniul XIX", a detaliat aceeasi sursa.

"Este absolut uluitor faptul ca pot fi vazute epavele unor nave contemporane cu Marco Polo", a citat National Geographic comentariul unui dintre cercetatorii participanti. Majoritatea ambarcatiunilor gasite cu fost nave comerciale si transportau vin, grau, metal si lemn. Toate s-au scufundat din cauza furtunilor, nu pentru ca ar fi fost atacate de pirati sau implicate in vreo confruntare militara.

incomemagazine.ro