-

Gelozia, la feminin şi masculin

S-a scris despre ea atât de mult şi e într-atât de prezentă în viaţa noastră, încât n-ai cum s-o ignori. Şi niciodată nu e prea mult să-ţi reaminteşti cum să-i faci faţă fără să-ţi pierzi raţiunea. La propriu.

Este vorba despre gelozie, sentimentul acela care ne face să bănuim nenorociri în cel mai nevinovat gest al partenerului, să pierdem nopţi şi zile încercând să interpretăm o vorbă, un fior, o ocheadă. Este momentul acela când încrederea în partener este totalmente prăbuşită.

Iar femeile şi bărbaţii nu suntem la fel nici la acest capitol: gelozia e diferită, motivele sunt altele, manifestările, evident, diferite.

Program iniţial

Dumnezeu, când l-a făcut pe Adam, sau mama natură, când a pus umărul la evoluţionism, l-au programat pe bărbat să-şi dorească (şi să încerce cât mai multe posibilităţi pentru asta) să-şi răspândească genele, să aibă, altfel spus, cât mai mulţi urmaşi.

Pe de altă parte, femeile au fost făcute pentru a ocroti urmaşii, pentru a avea grijă de ei, pentru a crea şi consolida stabilitatea căminului. De-aici felul diferit de a iubi, dar şi felul diferit de a fi geloşi, motivele diferite care iscă gelozia.

Motivele ei, motivele lui

Din pricina acestei programări iniţiale, şi motivele pentru care devin geloşi unii sau altele sunt diferite. Bărbaţii sunt geloşi dacă bănuiesc împlinirea actului sexual, pentru că, inconştient, se simt frustraţi dacă trebuie să crească şi să îngrijească progenitura - implicit linia genetică - a altuia.

Femeile se simt înşelate dacă bănuiesc că partenerul s-a îndrăgostit sau face curte serioasă alteia. Pentru că asta înseamnă că el nu mai e cu gândul la cuibul iniţial, ele pierzând exact motivul existenţei: stabilitatea căminului.

Cum şi ce face fiecare

Gelozia femeilor este bazată pe fapte reale, dar şi pe multă imaginaţie, şi pleacă de la neîmpliniri emoţionale. Femeile devin geloase când li se pare (uneori chiar asta e realitatea) că iubitul lor nu mai este atât de atent, curtenitor, dedicat relaţiei. De cele mai multe ori, nici măcar nu-şi pun problema dacă el s-a culcat sau nu cu altă femeie.

Flirtul e mult mai grav tocmai pentru că ignoră stabilitatea căminului. Bărbaţii sunt geloşi bazându-se pe fapte, din nou închipuite sau reale, de natură sexuală. Cu alte cuvinte, dacă ea flirtează nu e un capăt de ţară. Dar, dacă li se pare că s-a trecut la faza sexuală, e nenorocire!

Citeste continuarea pe monitorulbt.ro