-

Din deliciile și... misterele lumii: peștele

Se spune despre pește că ar fi una dintre primele vietăți arhetipale despre care s-a spus că întruchipează forțele germinative și generative ale naturii.

Peștele este prezent în simbolismul multor culturi și religii ale lumii: îl întâlnim la egipteni, alături de Osiris, zeul vieții, dar și ca simbol al zeiței Isis, zeița magiei și a reînvierii, simbolul armoniei matrimoniale. Există însă și culturi în care el simbolizează reîncarnarea sau forța vitală.

Datorită numărului mare de icre depuse, peștelui i-a fost atribuit simbolul fecundității, al perpetuării vieții. În China, peștele simbolizează norocul, iar în combinație cu cocorul, este simbolul longevității. Peștele apare, în plan cosmic, asociat cu soarele sau cu luna, iar în mitologia indiană este unul dintre avatarurile lui Vishnu.

Peștele este cel care îl salvează de la potop pe Manu, fiul lui Brahma, zeul creației.

Cu așa o simbolistică, nu se putea ca peștele să lipsească din zodiac. Astfel, despre cei născuți în zodia Peștilor se spune că sunt persoane sociabile, care comunică ușor cu ceilalți, conștiincioși, foarte receptivi, altruiști și au înclinații spirituale. Culoarea lor este verde-albăstrui, precum culoarea mării.

Există credința că în vis, peștele aduce noroc, iar atunci când îl găsim în număr mare, vestește un venit substanțial. Se spune însă că cine va visa un pește mort, va avea parte de o dezamăgire.

Peștele în creștinism

Peștele este un simbol important în creștinism. Numele său grecesc, Ichthys este alcătuit din primele litere ale cuvintelor ce exprimă esența credinței creștine: Iisus Christos, fiul Lui Dumnezeu, salvatorul, așa cum apare această formulă în scrierile Greciei antice.

Citește articolul integral pe daciccool.ro.