Ascultă Radio Antena Satelor Live

Egiptenii din antichitate nu consumau carne. Află ce mâncau oamenii în urmă cu 5.000 de ani

Consumul masiv de carne nu era ceva obişnuit în Antichitate. De fapt, un studiu recent arată că în culturile antice vegetarianismul era mult mai întâlnit, cele mai multe popoare sedentare obişnuind să consume fructe şi legume, potrivit unui articol publicat în Inside Science.

12 Mai 2015, 06:42

Deşi surse anterioare au arătat că egiptenii antici erau în majoritate vegetarieni, până la această nouă cercetare nu a fost posibil de aflat cantităţile relative de mâncare pe care le consumau.

O echipă de cercetători francezi a descoperit că prin studiul atomilor de carbon din mumiile egiptenilor care au trăit între 3500 î.Hr. şi 600 d.Hr., se poate identifica ce mâncau aceştia în perioada respectivă.

Toţi atomii de carbon sunt luaţi de către plante din dioxidul de carbon din atmosferă prin procesul fotosintezei.

Prin consumul de plante şi de animale care au mâncat plante, carbonul ajunge în corpul uman.

Mumiile pe care cercetătorii francezi le-au studiat au fost resturile a 45 de oameni, care fuseseră expediate către două muzee din Lyon în timpul secolului al IX-lea.

Potrivit descoperirii publicate în Journal of Archaeological Science, cercetătorii au măsurat proporţiile de carbon-13 şi carbon-12 şi alte proporţii de izotopi din oase, smalţ şi păr din aceste resturi, pe care le-au comparat cu măsurători similare efectuate pe porci care fuseseră supuşi la diete controlate ce constau în procente diferite de mâncare cu C3 şi C4.

Pentru că porcii au un metabolism asemănător cu cel uman, cantităţile de izotopi de carbon din organismul lor pot fi comparate cu ceea ce se afla în mumii.

Aceste descoperiri, alături de faptul că dieta egiptenilor era constantă de-a lungul timpului, arată că aceştia se adaptau bine la mediu în vremurile în care regiunea Nilului devenea din ce în ce mai aridă, între 3500 î.Hr. şi 600 d.Hr.

Când nivelul Nilului a scăzut, fermierii s-au apropiat de râu şi au continuat să cultive în acelaşi fel.

Adevăratul mister este peştele, mai spun cercetătorii.

Cei mai mulţi oameni s-ar aştepta probabil ca egipţienii din Antichitate care trăiau de-a lungul Nilului să fi mâncat mult peşte.

Dar în ciuda unui număr considerabil de dovezi, cantitatea de peşte din regimul lor ar fi fost, de fapt, foarte redusă, conform cantităţilor de izotopi de carbon descoperite în organism.

Italia obține recunoaștere pentru gastronomia sa tradițională
Mozaic 10 Decembrie 2025, 14:20

Italia obține recunoaștere pentru gastronomia sa tradițională

Gastronomia italiană a primit o recunoaștere istorică la nivel mondial, odată cu includerea sa în Lista Patrimoniului...

Italia obține recunoaștere pentru gastronomia sa tradițională
Un câine își trezește stăpânul la timp și îl salvează din incendiu
Mozaic 07 Decembrie 2025, 10:06

Un câine își trezește stăpânul la timp și îl salvează din incendiu

Un simplu somn s-ar fi putut transforma într-o tragedie, dacă un câine nu și-ar fi trezit la timp stăpânul, în momentul în...

Un câine își trezește stăpânul la timp și îl salvează din incendiu
Interpretarea viselor în tradiția populară - De ce visăm că zburăm sau că ne cad dinții
Mozaic 07 Decembrie 2025, 09:18

Interpretarea viselor în tradiția populară - De ce visăm că zburăm sau că ne cad dinții

Fascinația umanității pentru lumea misterioasă a somnului rămâne o constantă a istoriei, iar deși granița dintre superstiție...

Interpretarea viselor în tradiția populară - De ce visăm că zburăm sau că ne cad dinții
Sfântul Andrei: Cele mai speciale și inspirate mesaje de „La mulți ani”
Mozaic 30 Noiembrie 2025, 09:15

Sfântul Andrei: Cele mai speciale și inspirate mesaje de „La mulți ani”

Sfântul Andrei este mai mult decât o sărbătoare marcată în calendar cu roșu. Este un reper spiritual, o tradiție veche, o zi...

Sfântul Andrei: Cele mai speciale și inspirate mesaje de „La mulți ani”
Meniul zilnic al românilor de acum două secole: Între sărăcie lucie și opulență boierească
Mozaic 29 Noiembrie 2025, 11:27

Meniul zilnic al românilor de acum două secole: Între sărăcie lucie și opulență boierească

Universul gastronomic al Țărilor Române de acum două sau trei sute de ani dezvăluie o prăpastie socială imensă, unde foamea...

Meniul zilnic al românilor de acum două secole: Între sărăcie lucie și opulență boierească
Revoluție în igiena personală, prezentată la Expo Osaka: Mașina de spălat oameni
Mozaic 28 Noiembrie 2025, 15:30

Revoluție în igiena personală, prezentată la Expo Osaka: Mașina de spălat oameni

Tehnologia devine realitate accesibilă, după ce compania niponă Science a anunțat oficial, prin intermediul AFP,...

Revoluție în igiena personală, prezentată la Expo Osaka: Mașina de spălat oameni
Povestea ceasului de aur de pe Titanic, scos la licitație pentru o sumă record
Mozaic 24 Noiembrie 2025, 11:15

Povestea ceasului de aur de pe Titanic, scos la licitație pentru o sumă record

Tragedia maritimă de acum un secol continuă să fascineze colecționarii din întreaga lume, dovadă fiind suma fabuloasă oferită...

Povestea ceasului de aur de pe Titanic, scos la licitație pentru o sumă record
Cea mai proastă afacere a României din perioada comunistă. Greșeala care ne-a sărăcit pe toți
Mozaic 23 Noiembrie 2025, 12:24

Cea mai proastă afacere a României din perioada comunistă. Greșeala care ne-a sărăcit pe toți

Deși regimul comunist se lăuda cu industrializarea forțată și cu plata integrală a datoriei externe, o decizie majoră luată...

Cea mai proastă afacere a României din perioada comunistă. Greșeala care ne-a sărăcit pe toți