-

Florin Morariu și ceilalți eroi ai nopții de groază londoneze. Ce „arme” neobișnuite au folosit ei împotriva teroriștilor (Video)

Florin Morariu (foto). Polițistul nu avea decât un baston (lucrează la serviciul rutier și joacă rugby într-o echipă de amatori), românul s-a folosit de două lăzi de pâine, după care a cerut să i se aducă o altă „armă” irefutabilă: un sucitor pentru aluatul de pâine. Bancherul spaniol a lovit un atacator cu skateboard-ul, reușind astfel să salveze o femeie.

Curaj, prezență de spirit și compasiune. Sunt doar trei dintre calitățile pe care presa britanică le atribuie unui român, în urma acțiunilor acestuia în timpul dublului atac terorist de la Londra, din noaptea de sâmbătă spre duminică (3/4 iunie). Florin Morariu, brutarul de la „Bread Ahead” care abia intrase în schimbul de noapte, s-a aflat, fără voia sa, în mijlocul evenimentelor tragice din estul Londrei. Și a făcut față cu brio încercării, aducând alături două cuvinte care, pentru unii dintre britanici (în prejudecata lor), nu ar fi avut ce căuta împreună: „român” și „erou”. 

8 minute de teroare, 7 morți, 48 de răniți. Bilanțul atacului terorist de la Londra ar fi putut fi chiar mai mare dacă un român, lucrător în schimbul de noapte la o brutărie din apropierea London Bridge (Podul Londrei) nu ar fi avut curajul de a respinge pe unul dintre teroriști, făcând totodată un gest de mare umanitate, primind în interior 20 dintre răniți. El l-a lovit în cap pe unul dintre teroriști cu o ladă pentru pâine, a filmat scenele de groază de după atac și i-a ajutat pe răniți sau pe cei doar speriați. A postat apoi filmarea pe facebook. (Să reamintim, pe scurt, evenimentele: în seara zilei de 3 iunie, o dubă închiriată a intrat într-un grup de pietoni, pe London Bridge și, la scurt timp, trei teroriști au sărit dintr-o mașină și au început să înjunghie, la întâmplare, persoanele aflate în Borough Market. Bilanțul e covârșitor: 7 morți și 48 de răniți, în doar 8 minute de teroare).

Florin Morariu, eroul de la Bread Ahead

Alături de un polițist britanic, al cărui nume nu a fost dezvăluit (pentru a fi protejat), și de un bancher spaniol, românul este descris de presa din Albion drept unul dintre eroii nopții de sâmbătă spre duminică. După ce adrenalina cumplitului moment s-a mai potolit, Florin Morariu nu mai poate să spună decât: „Îmi este teamă. Am nevoie de puțină protecție!”. Spre deosebire de polițistul britanic, persoana lui a fost mult mai expusă și mai mediatizată în ultimele zile.

Vom răsfoi pentru dumneavoastră, azi, presa engleză din ultimele două zile, încercând să extragem de acolo mărturii - ale groazei prin care au trecut londonezii, ale curajului românului nostru, ale respectului pe care el (și prin el, România) l-a câștigat în ochii unei lumi întregi.

Site-ul britanic http://www.mirror.co.uk/ titrează: „Eroul brutar român l-a lovit pe teroristul de pe London Bridge în cap și a adăpostit 20 de persoane înspăimântate”, relatând, între altele, că românul a fost filmat în timp ce ajuta un polițist să salveze una dintre victimele înjunghiate de teroriști în Burough Market. „În film, dl. Morariu cere în mod repetat ca oamenii să-i aducă arme (...) pentru a putea lupta împotriva altor atacatori. Imaginile șocante arată, de asemenea, cum lucrători din domeniul serviciilor de urgență dau primul ajutor unei victime (...). Potrivit scenariului, domnul Morariu a ajutat 20 de persoane terorizate să se refugieze în brutăria unde lucrează, până când poliția a ucis teroriștii”.

Prestigiosul ziar The Telegraph îl așează de asemenea pe român în rândul eroilor, descriind cele întâmplate și adăugând: „El (Florin Morariu - nn.) a declarat pentru BBC: `Mi-a fost milă de victime, nu știam cum să mă descurc sau să reacționez, m-am gândit că sunt și eu în pericol`”. Ziarul îl citează pe român, descriind evoluția teribilului eveniment: „Tocmai am aruncat cutia în el [în unul dintre atacatori], am aruncat prima cutie și am stiut că o să se ferească de ea. În timp ce el se eschiva, m-am îndreptat spre el și l-am lovit în cap cu altă cutie.” Publicația menționează și că ambasadorul României în Tunisia, Dan Stoenescu, a scris pe pagina sa de facebook următoarele cuvinte: „Florin Morariu a fost un adevărat erou în timpul atacului terorist din Londra! Sunt mândru de românii noștri din străinătate”.

Într-o altă ediție a sa, The Telegraph mai scrie: „Florin Morariu a fost salutat pe social media ca un erou, după ce i-a salvat pe oameni și a ajutat la prinderea atacatorului. Brutarul, care lucrează la Bread Ahead, a declarat pentru The Associated Press: `Ne uitam pe fereastră, pentru că am văzut că toată lumea era agitată, toată lumea alerga, oameni, femei ... leșinau, cădeau. Și am ieșit afară pentru a vedea ce se întâmplă`. El a spus că atunci când a ieșit afară și a văzut doi oameni care îi înjunghiau pe alții, la început a `înghețat` și nu știa ce să facă. Dar apoi a plecat și l-a lovit pe unul dintre atacatori în cap cu o ladă. `Era o mașină cu difuzor care spunea: du-te, du-te! și ei (poliția) au aruncat o grenadă... și apoi am fugit`. Într-un interviu acordat unui post de radio românesc, dl. Morariu a spus că se temea că ar putea fi ținta unui atac de răzbunare. `Nu vreau bani și nu am vrut să fiu erou. Singurul lucru pe care îl vreau acum este să primesc o anumită protecție`, a explicat el. `Sincer, sunt dezamăgit. Am încercat să fac bine, să fac ceea ce trebuie, dar nimeni de la poliție nu m-a chemat să discutăm despre siguranța mea`. (...) Dl. Morariu a spus că atunci când a văzut un atacator care a înjunghiat pe cineva, el s-a gândit mai întâi să fugă, dar a decis să lupte împotriva lui, deoarece credea că fugind ar putea fi prins. (...) Într-un videoclip postat pe social media, el a filmat consecințele atacului, în timp ce el alerga prin Piața Borough. El a spus: `Doamne, este un atac terorist aici. Teroriștii au tăiat oamenii pe străzi`. Apoi a fost auzit cerând o armă pentru a putea proteja răniții de atacuri ulterioare. Oamenii l-au lăudat pe bucătarul curajos, unul spune: `Cred că Florin este un erou, pentru atacarea cu curaj a unui terorist și pentru a fi gata să continue lupta`. Un altul a spus: `Aveți respectul meu`.” 

 Dincolo de Atlantic, America se apleacă și ea dinaintea eroilor din Londra. „Eroii s-au născut chiar din oroarea atacului terorist de la Londra” scrie USA Today descriind cele întâmplate. „Un ofițer de poliție înarmat doar cu un baston și un bucătar cu un coș de pâine se află printre eroii care au apărut duminică, după un atac terorist din Londra, care a ucis șapte persoane și a rănit aproape 50”.

Florin Morariu și ceilalți eroi ai nopții de groază londoneze

Relatările evenimentelor din seara de sâmbătă insistă pe „armele” folosite de cei deveniți eroi fără voie. Polițistul nu avea decât un baston (lucrează la serviciul rutier și joacă rugby într-o echipă de amatori), românul s-a folosit de două lăzi de pâine, după care a cerut să i se aducă o altă „armă” irefutabilă: un sucitor pentru aluatul de pâine. Bancherul spaniol a lovit un atacator cu skateboard-ul, reușind astfel să salveze o femeie. Un cuplu gay care cina într-un restaurant a salvat o femeie aruncând în atacator cu scaune și sticle. În vreme ce un ziarist, editorul publicației de business Sunday Express, care cina în oraș, i-a alungat pe teroriști cu câteva scheme de box și de arte marțiale. 

Florin Morariu a fost doar unul dintre eroii nopții de teroare din centrul capitalei britanice. Fără îndoială, unul dintre cei mai mediatizați, pentru că acesta a avut și prezența de spirit de a filma cu telefonul scenele de groază și de a le posta pe rețelele de socializare. 

N.B.: După ce a declarat în câteva rânduri că îi este teamă pentru viața sa și că se gândește serios să se întoarcă acasă, tânărul de 32 de ani, originar din Iași, a fost contactat de Ambasada României la Londra, care este pregătită să-i acorde sprijinul. Tânărul mai spune că, în martie 2016, când a decis să plece la Londra în căutarea unei slujbe mai bine plătite, nu s-a gândit că ar putea să ajungă... erou. Florin Morariu afirmă și că, oricum, a plecat de acasă doar pentru a câștiga un ban mai bun, intenționând de la bun început să se întoarcă pentru a-și construi un destin în România. După ce a luat parte atât de dramatic la evenimentele de la Londra, motivele care l-ar ține departe de țară sunt și mai puține.