-

Prima şosea solară din lume a fost construită într-un sat din Franţa

Satul Tourouvre-au-Perche din Normandia, Franţa, a construit prima şosea solară din lume. Nu este vorba de panouri montate pe marginea drumului pentru a furniza energie pentru sistemele de iluminat şi semafoare, ci de panouri integrate direct în căile de rulare.

Şoseaua solară are o lungime de un kilometru şi include 2.800 de metri pătraţi de panouri solare, scrie unimedia.info. Pentru a nu se deteriora şi a oferi aderenţă pentru roţi, panourile sunt acoperite cu o răşină foarte rezistentă.

Tehnologia, numită Wattway, va oferi suficientă energie pentru iluminatul stradal din satul cu 3.400 de locuitori. Un proiect similar a fost finalizat în Olanda în 2014, dar în acel caz a fost vorba de o pistă pentru biciclete. Programul din Franţa este unul pilot.

Dacă se dovedeşte că proiectul este un succes, vor fi instalate panouri pe şosele din toată ţara, câte o porţiune la fiecare o mie de kilometri. Wattway nu este o tehnologie ieftină. Şoseaua solară de un kilometru a costat 5 milioane de euro.

Sursa: rador.ro