-

O italiancă a devenit mamă la vârsta de 101 ani. O româncă se află în topul celor mai venerabile proaspete mămici

Cu câteva zile în urmă, publicaţia italiană Rivista Napoli scria că Anatolia Vertadella, o italiancă în vârstă de 101 ani, a născut un băiețel perfect sănătos după o operaţie de transplant de ovar, acesta fiind al 17-lea copil al doamnei.

Operația, contestată de foarte mulţi medici, având în vedere vârsta înaintată a pacientei, ar fi avut loc, ilegal, într-o clinică privată din Turcia, rămasă necunoscută, acolo unde nu există jurisdicţia legilor europene în materia transplantului de ovar.

Conform celor relatate de presa din peninsulă, venerabila italiancă fusese diagnosticată cu cancer ovarian la vârsta de 48 de ani şi, o lungă perioadă de timp a avut convingerea că Dumnezeu a pedepsit-o astfel, ea urmând să obţină iertarea doar dacă va mai naște un copil, care să se alăture astfel celor 16 pe care îi mai avea, deşi rămăsese văduvă din anul 1998.

Italianca a declarat: „Sunt foarte recunoscătoare întregii echipe de medici care m-a operat. Mă simt minunat după ce mi-am născut al 17-lea copil. Acest copil este dovada că Dumnezeu este puternic”, ţinând să precizeze doar că tatăl copilului ei este un donator anonim.

bebelus mama varstnica 01.04

Desigur că ştirea pare neverosimilă, însă având în vedere că ea a fost asumată, la 23 martie 2016, de

 care a declarat-o deja pe Anatolia Vertadella drept cea mai în vârstă femeie din lume care a născut, lucrurile par certe.

Starea de graviditate în rândul femeilor înaintate în vârstă este, desigur, un subiect de controverse şi dezbateri aprinse, mai ales din punct de vedere al riscurilor pentru sănătatea unei potenţiale viitoare mame, dar având în vedere şi preocuparea specialiştilor în domeniu privind improbabilitatea exercitării depline a calităţii de mamă, cu tot ceea ce decurge de aici, pentru dificultăţile inerente unei vârste înaintate.

De cealaltă parte, nu sunt puţine voci care susţin dreptul fundamental al femeii de a avea copii, indiferent de vârsta la care acest lucru se întâmplă.

Se cunoaşte faptul că fertilitatea femeilor scade cu vârsta şi creşte astfel şi riscul de a purta o sarcină şi de a naşte.

După un maximum de fertilitate înregistrată la mijlocul decadei a treia a vieţii, femeile încep să întâmpine probleme în a concepe un copil, iar după vârsta de 35 de ani această capacitate se diminuează considerabil, pentru ca în perioada de vârstă 40 -50 de ani să intervină menopauza, uneori mult după ce fertilitatea va fi ajuns practic la zero.

Popular, relaţia dintre fertilitatea femeii şi vârstă a primit denumirea de „ceas biologic”, iar apropierea momentului în care femeia nu mai poate concepe un copil a primit caracterizarea de „ceas biologic care ticăie”.
Citeste continuarea pe rador.ro