-

Cine emite paşaportul pe care numai trei oameni din lume îl pot avea concomitent

Ordinul Suveran de Malta este autoritatea care emite cel mai rar întâlnit paşaport din lume, numai trei documente de acest fel putând exista concomitent. Persoanele care beneficiază de ele sunt primii trei conducători ai ordinului, Principele – Mare Maestru, Marele Comandor şi Marele Cancelar.

Toţi ceilalţi membri folosesc paşapoarte emise de ţările lor de origine. Sediul Ordinului se află la Roma, de unde acesta emite propriile timbre poştale, moneda şi paşapoartele mai sus amintite.

Ordinul este subiect suveran de drept internaţional şi are stabilite relaţii diplomatice cu 106 ţări, printre care şi România. Printre statele care nu acceptă paşapoartele emise se numără Marea Britanie, Statele Unite şi Noua Zeelandă.

Potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe, denumirea oficială este Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos şi de Malta/Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta.

Versiunea scurtă a denumirii oficiale este Ordinul Suveran de Malta (OSM).

OSM este un ordin religios, de natură tradiţional nobilă, militar-cavalerească, activitatea sa desfăşurându-se pe baza “Cartei Constituţionale” şi a “Codului Ordinului”, revizuit în 1997.

Cuprinde 10.000 de cavaleri, răspândiţi pe întreaga suprafaţă a globului, împărţiţi în trei categorii. Misiunea Ordinului: este sintetizată de motto-ul “Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum” (Apărarea credinţei si asistenţă pentru cei săraci).

Ordinul Suveran de Malta îşi are rădăcinile în străvechiul ordin al Cavalerilor Ospitalieri sau Cavalerii Sfântului Ioan, înfiinţat în 1050 în Ţara Sfântă şi recunoscut ca ordin religios cavaleresc prin Bula papală a Papei Pasquale al II-lea, din anul 1113, cu numele de „Ordinul Sfântului Ioan din Ierusalim”. A devenit un ordin militar atunci când a trebuit să-şi apere spitalele proprii din Ţara Sfântă, dobândind inclusiv un teritoriu şi funcţionând ca un Stat.

Citeste continuarea pe rador.ro