-

Cele mai frumoase opt orașe care au început treptat să renunțe la autoturisme

Automobilele au apărut cu peste 100 de ani în urmă și, treptat, au cucerit străzile orașelor. Însă, astăzi, autoturismul nu mai este cel mai convenabil mijloc de transport – de exemplu, la Londra se circulă cu bicicleta mult mai repede, iar despre blocajele din trafic de la Moscova știe multă lume, și nu din auzite.

De aceea, în multe orașe au început să apară străzi pietonale, unde circulația autoturismelor este interzisă. Vă prezentăm cele mai frumoase opt orașe care au început treptat să renunțe la autoturisme.

Copenhaga, Danemarca

Copenhaga este orasul cu cel mai mic numar de automobile din Europa. Si asta pentru ca, in anul 1960, autoritatile au inceput, in mod special, sa extinda zonele pietonale din centrul orasului si sa ingusteze strazile rutiere. In prezent, in Copenhaga exista 320 de kilometri de piste pentru biciclete, iar in viitorul apropiat este planificata construirea unei intregi magistrale, care sa lege zonele periferice de centrul orasului.

Hamburg, Germania

In centrul orasului Hamburg nu exista o interdictie pentru circulatia auto, insa Primaria face totul pentru ca cetatenii sa circule mai usor si mai placut pe jos, pe bicicleta sau cu transportul in comun. Aici a fost lansat proiectul „Reteaua verde”, care prevede ca, in urmatorii 20 de ani, prin tot orasul vor fi create spatii verzi, piste pentru biciclisti si trotuare. Zona pietonala va cuprinde circa 40% din oras.

Madrid, Spania

Pe multe strazi centrale din Madrid, circulatia auto este inchisa, iar amenda pentru incalcarea interdictiei este de 100 de dolari. Exceptia este valabila doar pentru locuitorii cu domiciliul pe aceste strazi. In urmatorii cinci ani, autoritatile locale intentioneaza sa elibereze de masini intreg centrul orasului, iar strazile centrale sa fie transformate in zone pietonale.

Citeste continuarea pe rador.ro