-

Cum visează nevăzătorii?

V-aţi întrebat vreodată cum visează un nevăzător?

Persoanele oarbe din naştere sau cele care au rămas fără vedere în primii 5 ani de viaţă nu au experienţe vizuale nici în vise, decât cu foarte puţine excepţii.

Ceea ce percep este mai degrabă o senzaţie generală pe care nu o pot rememora sau descrie. Este comparabilă cu ceea ce mulţi dintre noi simţim uneori în vis, sentimentul că suntem în pericol sau că suntem urmăriţi, fără a exista elemente clare care să justifice această senzaţie.

De cele mai multe ori, însă, visele nevăzătorilor sunt de natură auditivă. Spre deosebire de noi, orbii au în vis şi experienţe olfactive, simt atingeri sau percep gusturi, senzaţii care suplinesc lipsa vederii.

Pentru cei care îşi pierd vederea după vârsta de 7 ani, când amintirile deja încep să se formeze, visele vor conţine elemente vizuale bazate pe experienţele avute înainte de boala sau accidentul care le-a răpit vederea.

Cu cât pierderea vederii are loc mai devreme în copilărie, cu atât imaginile din vis sunt mai estompate, rezumându-se eventual la pete de culoare sau siluete înceţoşate.

Citeste continuarea pe rador.ro