-

Premii Nobel pentru studii trăznite

Studii despre consecinţele sărutului, utilizarea globală a cuvântului "huh" şi durerea provocată de acul de albină se numără printre câştigătorii premiilor Ig Nobel pe 2015, acordate celor mai trăznite, ciudate şi inutile descoperiri ştiinţifice, o alternativă amuzantă a adevăratelor premii Nobel.

Premiile Ig Nobel, aflate la cea de-a 25-a ediţie, sărbătoresc neobişnuitul, onorează imaginaţia şi stimulează interesul oamenilor în ceea ce priveşte ştiinţa, medicina şi tehnologia, potrivit revistei de umor Annals of Improbable Research (Analele Cercetărilor Improbabile, n.r.), care sponsorizează aceste trofee împreună cu Harvard - Radcliffe Science Fiction Association şi Harvard - Radcliffe Society of Physics Students, informează Reuters.

Dintre cele 10 trofee acordate, trei au revenit unor echipe de cercetători care au dezvăluit faptul că aproape toate mamiferele, indiferent de mărimea lor, au nevoie de aproximativ 21 de secunde pentru a urina, care au demonstrat că este posibil ca un ou să poată fi fiert parţial în diverse substanţe chimice, respectiv care au arătat, cu ajutorul matematicii, că un sultan din nordul Africii care a trăit în secolul al XVII-lea a avut 888 de copii în doar 30 de ani.

Alte echipe de savanţi au fost premiate cu Ig Nobel pentru faptul că au ataşat un băţ destul de greu în spatele unor găini, pentru a evidenţia felul în care mergeau dinozaurii cu coadă, dar şi pentru modul în care au arătat că apendicita acută poate fi diagnosticată prin durerea resimţită de pacient atunci când este transportat într-un automobil care circulă cu viteză mare pe un drum denivelat.

Cercetătorul Michael L. Smith a primit premiul pentru fiziologie şi entomologie pentru faptul că a aranjat mai multe albine pe corpul său, pentru ca acestea să îl înţepe în mod repetat în 25 de zone, cu scopul de a identifica regiunea corporală în care acele înţepături sunt cele mai dureroase.

Citeste articolul complet pe monitorulbt.ro