-

Cheia conflictului soacră-noră

De când e lumea lume şi bărbaţii şi femeile formează cupluri, de puţine ori mama lui a acceptat-o pe ea.

Rareori soacra şi nora au avut o relaţie normală: adesea este conflictuală, câteodată doar civilizată, foarte rar cu adevărat bună.

De ce se întâmplă asta? De ce soacra se simte de-a dreptul obligată să-i caute nod în papură nurorii? La cine este cheia rezolvării conflictului?

Psihologul Aurora Liiceanu a simţit nevoia nu numai să analizeze conflictul, ci şi să-l desluşească într-o carte cu un titlu clar: “Soacre şi nurori”, în care atinge subiectul din toate punctele de vedere.

Cauză majoră a divorţurilor

Aurora Liiceanu este fermă în această privinţă. Printre cele mai frecvente cauze ale divorţului (dacă nu cea mai frecventă) este tocmai această tensiune continuă dintre noră şi soacră. Pentru că prima sau nu vrea, sau nu poate să-i intre în voie, s-o mulţumească pe cea de-a doua.

Este o tradiţie deja, e o prejudecată sau este doar o pornire a subconştientului mamei de băiat că ar trebui să-şi apere odrasla de nepriceperea „înlocuitoarei“ sale?

Aurora Liiceanu susţine că a fost dintotdeauna interesată de domeniul relaţiilor interpersonale şi de felul în care evoluează familia în contextul prezentului nostru. Psihologul afirmă că vorbeşte şi din experienţa personală, dar a fost interesată mai ales cum fiecare generaţie de femei priveşte diferit raportul cu soacrele, fără însă a exclude elemente tradiţionale, cum ar fi acceptarea sau neacceptarea explicită a celei sau celui care devine noră sau ginere.

Atât familia de alianţă, cât şi cea de sânge se implică emoţional în alegerile făcute de tineri.

Cât de tradiţionalişti suntem

Aurora Liiceanu susţine că românii sunt, într-adevăr, mai tradiţionalişti, deşi unele aspecte ale modernizării au mai schimbat modalităţile în care funcţionează familia.

Globalizarea, emanciparea femeii, migraţia forţei de muncă feminine, locuinţele separate au produs multe schimbări în stilul de viaţă al familiei tradiţionale şi multe bunici îşi cresc nepoţii. Pe de altă parte, femeile care au plecat să muncească peste hotare singure văd viaţa altfel decât cele care au rămas în familia lor, în ţară. Aşa că lucrurile se mai schimbă.

Citeste articolul complet pe monitorulbt.ro