-

Ritmul femeii de-a lungul unei luni

Stările emoţionale, comportamentul şi dorinţa sexuală a femeilor sunt la cheremul hormonilor.

Femeile, se ştie, au zile bune şi zile nu tocmai bune. Starea emoţională le este dictată de hormoni, iar aceştia fluctuează foarte mult pe parcursul unei luni – lucru care nu li se întâmplă bărbaţilor.

Schimbările de dispoziţie sunt atât de mari pe durata unui ciclu menstrual, încât pot ajunge să afecteze relaţiile cu cei din jur şi chiar performanţele profesionale. Că femeile sunt mai nervoase în zilele premergătoare menstruaţiei este un lucru cunoscut de oricine.

Dar aceasta este doar una dintre fluctuaţiile hormonale care au loc pe parcursul unei luni. „Este foarte important ca femeile să-şi cunoască organismul şi să-şi înţeleagă ritmul natural“, crede dr. Marion Gluck, expert specializat în terapia de substituţie hormonală, citat de publicaţia britanică „Daily Mail“.

În unele zile, femeile debordează de energie şi de creativitate, în altele comunică foarte bine cu partenerul de viaţă, dar mai sunt şi zile în care au chef doar să stea în pat, fără să vorbească cu cineva. Durata medie a ciclului menstrual este de 28 de zile, dar ea poate varia între 24 şi 35 de zile, fără să se pună problema unei afecţuni medicale.

Un ciclu menstrual se calculează din prima zi de menstruaţie şi până în ziua anterioară următoarei menstruaţii. De la 12 şi până la 52 de ani (vârsta medie de instalare a menopauzei), vei avea, în medie, 480 de cicluri menstruale. Iată cum fluctuează stările în diverse perioade ale ciclului menstrual, în funcţie de fluctuaţiile hormonale care au loc în mod firesc în corpul unei femei, şi cum pot fi ţinute sub control:

Citeste continuarea pe monitorulbt.ro