-

Indira Gandhi, femeia cu cel mai bun instinct politic

Este cunoscută în lumea întreagă ca prim-ministrul care a transformat societatea indiană.

Indira Gandhi a făcut parte dintr-o veche familie de brahmani din Khasmir, membri ai castei sacerdotale (preoţeşti), considerată cea mai înaltă dintre cele patru caste indiene. Ea a servit drept prim-ministru al Indiei preţ de patru mandate în perioada 1966-1977 şi, din nou, între 1980 şi 1984, an în care a fost asasinată.

Născută pe 19 noiembrie 1917, Indira Gandhi a fost fiica primului premier din istoria Indiei, Jawaharlal Nehru, şi mamă a altuia, Rajiv Gandhi. Tatăl ei a fost, de altfel, unul dintre fondatorii şi liderii Mişcării de Independenţă a Indiei.

O elevă slabă

După moartea mamei, pe când avea doar 17 ani, Indira studiază la universitatea Visva Bharati din Bengalul de Vest, după care la Oxford, în Anglia. Rezultatele extrem de slabe nu i-au adus nicio diplomă, în schimb a reuşit să-şi găsească un soţ: Feroze Gandhi, un tânăr activist, cu care s-a căsătorit în 1942, împotriva voinţei tatălui ei. Aparţinând comunităţii persilor şi nu celei hinduse, Feroze nu s-a înţeles niciodată cu tatăl ei. La acea vreme căsătoriile mixte erau extrem de rare în India, însă Indira a rămas neclintită şi s-a măritat.

Primele luni ale cuplului n-au fost chiar tipice, deoarece la nici jumătate de an de la nuntă, Indira şi Feroze au fost închişi pentru activităţi naţionaliste. Doi ani mai târziu, cei doi devin părinţi.

Cariera politică

Indira Gandhi a fost aleasă preşedinte al Congresului Naţional Indian în 1960. După moartea tatălui său, ea fost numită ministru al informaţiei. Când succesorul tatălui său a murit subit, în 1966, Gandhi a fost numită de congres prim-ministru al Indiei, al treilea din istoria statului şi prima femeie care avea să ocupe această funcţie.

Ea i-a surprins pe colegii tatălui său, conducând cu o ”mână de fier” şi eliberând din funcţie oficiali de rang înalt. Contribuţia guvernului condus de Gandhi în domeniul agriculturii a fost salutată de populaţia indiană care a privit-o pentru o perioadă de timp drept o veritabilă eroină.

Citeste continuarea pe monitorulbt.ro