-

Dependența de muncă afectează sănătatea

Treci peste etapă inițială de negare și încearcă să recunoști că ești dependent de muncă. Dar oare această obsesie pentru a lucra îți poate dăuna?


Dacă nu te oprești din a munci nici măcar în weekend, ziua în care ar trebui să te odihnești pare să nu mai apară niciodată. Întotdeauna mai găsești ceva de făcut, încă un email de citit, încă un telefon de dat, încă o zi în care trebuie să te duci la birou. Nu ai vacanțe și timp să te relaxezi, dar nici momente pe care să le petreci alături de cei dragi.

Într-o cultură care valorifică o clasă muncitoare și succesul pe plan financiar, persoanele dependente de muncă sunt văzute de către cei din jur ca fiind ambițioși și plini de spirit antreprenorial. Întreg sistemul este construit pentru a exploata capacitățile celor care doresc să muncească mai mult.

În același timp, acestea sunt persoanele care primesc evaluări pozitive, care sunt propuse pentru promovare și care sunt răsplătite cu bonusuri sau măriri de salariu. Societatea modernă este bazată pe un model care îi recompensează, în cele mai multe cazuri, pe cei ce muncesc din greu.

Chiar și atunci când nu sunt la birou, persoanele obsedate de serviciu poartă telefonul mobil, laptopul și sunt permanent conectate la internet, pentru a fi la curent cu tot ce se întâmplă. Însă nu putem da vina pe dezvoltarea tehnologiei pentru faptul că unii au o reală dependență de serviciu.

Terapeuții care tratează oamenii ce au un nivel de stres crescut datorat muncii în exces susțin că nu toți sunt dependenți a€" unii sunt doar foarte pasionați.

Este foarte important să înțelegem contextul, dacă lucrezi atât de mult încât îi excluzi complet pe cei din jurul tău, familia, partenerul de viață, prietenii, iar existența ta nu este decât o rutină, atunci serviciul devine o prioritate. Acest fapt duce la o viață lipsită de un echilibru mental și fizic și se transformă într-o problemă.

Preocuparea excesivă pentru serviciu și dependență se disting de pasiune. Diferența este că cei obsedați de muncă se gândesc la probleme legate de serviciu și atunci când sunt în vacanță, pe când cei care muncesc din greu se gândesc la cum vor ajunge mai repede în acea vacanță.

Citește continuarea pe curademiere.ro.