-

Impactul tehnologiei asupra copiilor

Tehnologia ne invadează viețile din ce în ce mai mult. Dar ce facem, însă, dacă acest lucru se întâmplă și cu copiii noștri? În societatea modernă, copiii și adolescenții sunt dependenți de dispozitive mobile și cresc online alături de tablete, console de jocuri și telefoane de ultimă generație.

Timpul liber este monopolizat de iPad-uri sau smartphone-uri și în loc să iasă la aer și să socializeze cu cei de vârsta lor, mulți sunt prizonierii lumii virtuale.

Neurologii atrag atenția asupra pericolelor la care sunt expuși cei mici, prin abuzul de electronice și activitatea online prelungită.

American Academy of Pediatrics a impus câteva recomandări pentru expunerea copiilor la tehnologie a€" bebelușii nu ar trebui să aibă niciun contact, copiii între 3 și 5 ani au voie o oră pe zi, iar celor între 6 și 18 ani ar trebui să le fie alocate maxim două ore pe zi.

În ciuda acestor recomandări, în medie, tinerii petrec de 4 ori mai mult timp în mediul virtual. Au devenit astfel dependenți de online deoarece această activitate le oferă un refugiu din real, din viața plină de probleme. Ritmul alert al activității pe internet nu schimbă doar modul în care percepem realitatea, dar și modul în care creierul reacționează.

Abuzul reconfigurează creierul copiilor și forțează sistemul educațional să răspundă și să se ajusteze la noile cerințe.

Foarte mulți doctori îndeamnă părinții să nu le ofere celor mici acces la tehnologie. Cercetările în domeniu au demonstrat că expunerea la dispozitive conectate la internet, tablete sau telefoane, pot duce la dezvoltarea unor probleme legate de atenție.

Acestea apar din cauza schimbărilor ce au loc în creier la nivelul lobului frontal, ce este responsabil pentru emoții. Copiii ce au acces nerestricționat la tehnologie tind să fie mai insensibili la cei din jur și să nu-și poată controla ieșirile nervoase, ce sunt mai dese, în acest caz.

Acești copii dependenți de tehnologie reacționează într-un mod incontrolabil atunci când li se interzice să folosească electronicele, experimentând simptome ca depresia sau tulburarea bipolară, când ajung la maturitate.

Citește continuarea pe curademiere.ro.