-

Parc eolian pe suprafaţa unui bob de orez

Cercetătorii americani de la Universitatea Texas, Arlington, lucrează la elaborarea celui mai mic parc eolian care ar putea fi instalat pe suprafaţa unui bob de orez şi ar putea încărca un smartphone.

O trubina eoliana din acesta are o lăţime de numai 1.88 mm. Echipa de cercetători, condusă de Smitha Rao şi J.C.Chiao, dezvoltă proiectul miniturbinelor eoliene în parteneriat cu WinMEMS Technologies Co.

"Reprezentanţii companiei au fost luaţi prin surprindere de ideea noastră, mai ales după ce le-am arătat si filmul în care demonstrăm funcţionalitatea acestor microturbine", a declarat Smitha Rao.

Miniturbinele sunt realizate dintr-un aliaj de de nichel ales tocmai pentru rigiditatea şi rezistenţa sa. Fiecare dintre acestea este realizată printr-o tehnică similară origami. Potrivit inhabitat.com, pe un bob de orez ar putea fi instalate zece astfel de miniturbine.

Dacă proiectul celor de la Universitatea Texas va avea succes este de aşteptat ca WinMEMS Technologies Co. să înceapă producţia şi comercializarea miniturbinelor.