-

Maimuţele de buzunar

Cele mai mici maimuţe din lume sunt de mărimea unui deget!

Corpul acestora nu depăşeşte mai mult de 12 cm şi cântăresc circa 130 g. Acestea se pot urca pe tulpinile plantelor fără să le îndoaie.

Sunt animale diurne. Îşi marchează teritoriul cu mirosuri produse de glandele de pe creştet şi burtică. Noaptea dorm în scorburi sau pe paturi de frunze şi în apropierea sursei de hrană.

Blăniţa lor este de obicei de culoare crem, gri sau albă. Au păr lung în zona urechilor. Fac parte dintre primatele relativ primitive având creier mic şi ghiare. Temperatura corpului are variaţii semnificative pe parcursul unei zile, cam de 4˚C.

Se hrănesc cu insecte, fructe, frunze şi chiar miez de crengi, datorită incisivilor lor lungi.

Trăiesc în grupuri de trei până la 15 indivizi. În general există o pereche de adulţi şi progeniturile lor. Sunt în acelaşi timp monogami şi poligami.

Puii sunt crescuţi în grup si protejaţi de către toţi membrii. Este ceva normal naşterea de gemeni. Gestaţia durează 4 sau 5 luni. Ating maturitatea sexuală la vârsta de 1 an şi jumătate.

Acestea comunică prin strigăte şi mimică. Strigătul lor de ostiliate nu este perceput de urechea umană. Singurii duşmani sunt păsările de pradă.