-

Căutarea extratereştrilor se extinde la încă 20.000 de sisteme solare

Pe 30 martie, cercetătorii americani au anunţat că îşi vor extinde prospecţiunile de semnale radio provenind de la extratereştri la încă 20.000 de sisteme solare, care până acum au fost considerate nişte ţinte mai puţin interesante în materie de căutare a existenţei vieţii dincolo de planeta noastră.

Noi date au determinat Institutul SETI („Search for Extraterrestrial Intelligence”) să-şi extindă cercetările până la aceste mii de stele pitice roşii, stele mai mici şi foarte vechi care sunt, în medie, cu multe miliarde de ani mai bătrâne decât Soarele nostru.

„Sistemele solare mai vechi au avut mai mult timp pentru a produce specii inteligente”, a explicat astronomul Seth Shostak, de la acest institut de cercetare pentru inteligenţa extraterestră. În cadrul acestui proiect de doi ani, va trebui ca oamenii de ştiinţă să aleagă cele mai apropiate 20.000 de sisteme solare dintre cele care în care gravitează în jur de 70.000 de stele pitice roşii.

Pentru a face acest lucru, ei vor utiliza Allen Telescope Array, observatorul situat în California şi format din 42 de antene care permit scrutarea a trei stele concomitent. „Vom examina sistemele solare poe mai multe frecvenţe între 1 şi 10GHz”, a detaliat Gerry Harp, cercetător la SETI.

„Este rezonabil să credem că nişte extratereştri care încearcă să ne atragă atenţia ar putea emite semnale pe asemenea frecvenţe speciale”, a adăugat Gerry Harp.

Multă vreme, oamenii de ştiinţă au eliminat din spectrul lor de cercetare stelele pitice roşii, considerându-le puţin interesante din cauza zonei locuibile reduse şi a configuraţiei lor: orice planetă care ar fi pe orbita unei asemenea stele ar fi atât de aproape, încât una dintre părţile sale ar fi în permanenţă expusă la o căldură foarte mare, în timp ce cealaltă ar fi scufundată în întuneric şi frig.

Totuşi, recent, cercetătorii au descoperit că este posibilă difuzarea căldurii în partea neexpusă acesteia şi că viaţa ar putea exista pe aproape toată suprafaţa planetelor care gravitează în jurul stelelor pitice roşii.

Sursa: rador.ro