-

Prima fabrică de clone din lume s-a deschis în China

Oamenii ar putea fi clonaţi în viitorul apropiat. Tehnologia necesară pentru acest proces este pregătită.

Anunțul a fost făcut de cercetătorii chinezi de la cea mai mare fabrică de clone din lume, Boyalife Group. Sediul este construit în orașul-port Tianjin, iar proiectul este condus de compania chineză de biotehnologie „Boyalife” şi firma sud-coreeană „Sooam Biotech”.

Potrivit „Daily Mail”, savanții vor clona, pentru început, doar animale, precum câini poliţişti, cai de curse şi bovine, toate menite să fie vândute la scară industrială. Cercetătorii au ambiția să cloneze și primul om. Ei susțin că vor aștepta momentul potrivit, deoarece se tem de o reacție negativă din partea societăţii.China clonează porci "la scară industrială" şi pregăteşte secvenţierea genomurilor mai multor specii de animale, în special cele "gustoase" şi "drăguţe", se arată într-un reportaj realizat de BBC în interiorul Institutului pentru Genomică din Beijing (IGB).

IGB produce câte 500 de clone de porci în fiecare an, fiind cel mai mare centru de clonare din lume. De asemenea, în laboratoarele institutului se lucrează la secvenţierea genomurilor a mai multe specii de animale de pe urma cărora se poate obţine profit.

Potrivit directorului institutului, Wang Jun, toate animalele care "au gust bun" sau "sunt drăguţe" prezintă interes. "Toate animalele cu aspect drăguţ - urşi panda, urşi polari, pinguini - merită să li se secvenţieze genomul. Este ca şi cum ai trece toate aceste animale minunate în format digital", spune Jun.

Scopul pe termen lung este ca prin clonarea animalelor cu gust bun să se rezolve problema alimentaţiei mondiale, în timp ce în cazul animalelor "drăguţe" se are în vedere salvarea de la dispariţie şi eventual folosirea lor în scop de agrement.

Deocamdată, însă, principala activitate a institutului este clonarea porcilor, care sunt folosiţi la teste medicale. Pentru a spori eficienţa clonării, chinezii au înlocuit aparatele sofisticate folosite în alte părţi ale lumii cu oameni a căror experienţă în astfel de proceduri dă mai multe roade.

500 de porci sunt clonaţi în fiecare an, rata de succes a procedurii fiind între 70 şi 80%.

Unii dintre porcii clonaţi aici sunt clone ale altor clone. În afara clonării, cercetătorii fac şi manipulare genetică.

Unora dintre porci li s-au suprimat anumite gene, motiv pentru care se opresc din creştere la un an. Datorită asemănării genetice cu oamenii, alţi porci sunt clonaţi special pentru a dezvolta boala Alzheimer, fiind apoi folosiţi pentru testarea medicamentelor.

Întrebat dacă munca sa i se pare împotriva naturii, Wang Jun afirmă contrariul.

"Nu, nu facem decât să urmăm principiile naturii. Mulţi oameni mor de foame în întreaga lume. Trebuie să găsim o metodă pentru a rezolva această problemă", spune Wang Jun.

 

Sursa: rador.ro