-

Cabinetul de chihlimbar al regelui Prusiei, Friedrich I, deschis publicului la reședința ambasadorului Rusiei la Paris

Cabinetul, reconstruit, de chihlimbar al regelui Prusiei, Friedrich I, pe baza căruia în secolul al XVIII-lea a fost creată renumita Cameră de chihlimbar de la Sankt-Petersburg, a fost deschis publicului pentru vizitare la resedinta ambasadorului Rusiei la Paris, în zilele de 16 si 17 septembrie, în ajunul Zilelor Europene ale Patrimoniului - transmite RIA-Novosti.

"În fiecare an, în cadrul Zilelor Patrimoniului încercăm să organizăm la resedintă o nouă expozitie. Anul acesta însă ne-a surâs norocul si pentru prima dată este posibilă vizitarea cabinetului de chihlimbar", a afirmat ambasadorul Rusiei în Franta, Aleksandr Orlov, la ceremonia de deschidere.

După cum relatează RIA Novosti, împăratul Petru I a primit în dar de la de la regele prusac Friedrich I un cabinet de chihlimbar. Ulterior, la Sarskoe Selo, arhitectul Rastrelli i-a adăugat cabinetului pilastri oglindă, luând astfel nastere Camera de Chihlimbar.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1941, nemtii au transportat Camera de chihlimbar în Castelul regal Kenigsberg (astăzi Kalingrad). Nu cu mult timp înainte de asaltul orasului-cetate, în primăvara anului 1945, în timpul retragerii nemtilor, camera de chihlimbar a dispărut fără urmă.

Încercările de a o găsi nu încetează de la sfârsitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Lucrările de reconstruire a camerei au început în 1981, în 2003, cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la întemeierea Sankt-Petersburgului, Camera de chihlimbar a fost deschisă publicului.

Potrivit aceleiasi agentii de presă ruse, la cabinetul de chihlimbar a trudit timp de zece ani un colectiv unic format din aproape 50 de restauratori, fiind folosite în jur de trei tone de chihlimbar. Lucrările au fost încheiate la sfârsitul verii acestui an.

Sursa: rador.ro