-

Baie în apele îngheţate ale Antarcticii pentru a sărbători solstiţiul de iarnă

Cercetători de la bazele ştiinţifice din Antarctica au sărbătorit joi solstiţiul de iarnă, care anunţă mai multă lumină diurnă după numeroase săptămâni de întuneric, printr-un plonjon revigorant în apele îngheţate.

Rebecca Jeffcoat, directoarea bazei ştiinţifice australiene din Casey, a explicat că 21 iunie este o dată specială pentru cei care îşi petrec iarna în Antarctica. Ziua cea mai scurtă şi noaptea cea mai lungă, ea marchează şi începerea lungirii perioadei de claritate diurnă aşteptată cu nerăbdare.

La temperaturi de minus 22 de grade Celsius, oamenii de ştiinţă de la baza Casey au făcut o gaură în stratul gros de gheaţă, înainte de a se dezbrăca şi de a sări în apă.

"Să înoţi într-o apă la minus zero grade este o tradiţie nebunească', a declarat Rebecca Jeffcoat. 'Însă noi exploratori temerari aşteptăm cu plăcere acest moment, iar cei între 21 şi 26 de oameni care locuim pe această bază suntem suficient de curajoşi să facem această baie glacială", a precizat ea.

De peste un secol exploratorii care se aventurează pe continentul alb celebrează solstiţiul de iarnă, care are loc la 21 iunie în emisfera sudică şi la 21 decembrie în emisfera nordică.

"Solstiţiul de iarnă este foarte important în Antarctica, el marchează jumătatea anului aici pe gheaţă şi înseamnă că soarele va sta puţin mai mult pe cer", a subliniat cercetătoarea australiană.

Evenimentul a fost sărbătorit la cele trei baze australiene din Antarctica (Casey, Davis şi Mawson) şi la baza de pe Insula Macquarie, declarată Patrimoniu al Umanităţii de UNESCO în 1997.

În total 75 de cercetători lucrează pe continentul alb, în cadrul Programului australian din Antarctica, perioada de sejur fiind de 12 luni.

Sursa: AGERPRES

Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli