-

Ce se petrece în corpul nostru atunci când ne îndrăgostim

Dragostea se împlineşte şi capătă formă prin intimitatea ce se naşte între două suflete şi trupuri deopotrivă.

Şi, cum visul oricăruia este acela de a trăi măcar odată în viaţă o mare poveste de dragoste, mulţi l-au urmat, experimentând astfel sentimentul unic de a fi îndrăgostit.

Se spune că atunci când îţi face apariţia, dragostea face din om... neom. Ne transformă subit din oameni „obişnuiţi" în oameni "îndrăgostiţi" şi ne poartă pe aripi de vis. Ne dă acea senzaţie de de „fluturi în stomac”, de nerăbdare şi de exaltare, de fericire şi beatitudine.

Atunci cînd suntem prinşi în mrejele iubirii, nu numai sufletul nostru cade pradă transformărilor, ci şi corpul şi comportamentul nostru cunoaşte modificări.

Oamenii de ştiinţă au studiat motivele pentru care comportamentul nostru se schimbă atât de mult atunci când ne îndrăgostim şi au ajuns la concluzia că „hormonii iubirii” (dopamina și oxitocina) sunt cele care ne influenţeză în mod semnificativ emoțiile.

Iată care sunt modificările sesizabile în comportamentul persoanelor îndrăgostite:

1. Îndrăgostiții slăbesc sau se îngrașă

În psihologie există o expresie des folosită: „kilogramele iubirii”. Asta, deoarece multe cupluri au fluctuații de greutate la începutul unei relații.
Unii se îngrașă, iar alții slăbesc. Oamenii de știință au descoperit că perechile care se îngrașă împreună sunt cele mai satisfăcute de relația lor.
Cercetătorii cred că acest lucru se întâmplă fiindcă partenerii simt mai puțină presiune și mai puțină teamă de a fi respinși din cauza înfățișării lor.
Pe de altă parte, studiile privitoare la oxitocina produsă de îndrăgostiți arată că acest hormon reduce foamea și reglează metabolismul. Așa că „fluturii din stomac” ar putea indica și faptul că vei pierde din greutate.

2. Vocea se schimbă

Savanții americani au realizat un studiu neobișnuit. Au pus mai multe persoane care începuseră recent o legătură romantică să dea telefoane.
În timpul conversației cu iubitele și iubiții lor, vocile bărbaților au devenit mai înalte, iar vocile femeilor au devenit mai joase.
Oamenii de știință cred că acest lucru se datorează faptului că fiecare partener vrea, în mod inconștient, să semene cu celălalt.

3. Iubirea face durerea mai suportabilă

Mai multe studii au arătat că există o legătură între sentimentele de dragoste și modul în care percepem durerea. Mai mulți subiecți au participat la un experiment în care au fost supuși la diverși stimuli dureroși.
Așa s-a descoperit că cei care erau îndrăgostiți aveau o reacție mai slabă la factorii externi. Durerea moderată se reducea cu 40% atunci când îndrăgostiții priveau imaginea persoanei iubite, iar durerea mai intensă scădea cu 10-15%.
Savanții explică asta prin faptul că atenția participantului s-a mutat de la durere la persoana iubită. Alți cercetători au descoperit că dopamina este produsă mai repede atunci când o persoană este îndrăgostită, iar acest lucru are efectul unui analgezic natural.

4. Îndrăgostiții se poartă de parcă ar fi beți

După câteva pahare de vin, comunicarea devine mai ușoară, chiar și cu oamenii pe care abia îi cunoaștem. Devenim mai încrezători, iar frica și anxietatea par să se evapore.

5. Îndrăgostiții dorm mai puțin

Studiile realizate de cercetătorii elvețieni au arătat că, în medie, o persoană îndrăgostită doarme cu o oră mai puțin pe noapte decât o persoană care nu este îndrăgostită.
Mai mult, participanții la studiu nu se simțeau obosiți, așadar calitatea somnului nu le-a fost afectată.

 

Articole înrudite

 • Argeș: La Muzeul din Golești vor avea loc evenimente dedicate valorilor naționale

  La Muzeul Golești din județul Argeș sâmbătă, 18 august are loc „Reuniunea Fiilor și Cetățenilor Argeșului și Muscelului”, sub egida „Respect pentru Valorile Naționale”.

 • Maramureș: Satele Unite ale României, un eveniment cu sute de artiști

  Peste 800 de artişti, meşteri, dansatori, rapsozi din toată România vor participa în zilele de 18 şi 19 august, la Săpânţa, în Maramureş, la evenimentul Satele Unite ale României.

 • Bolile autoimune. Care sunt factorii care fac ca organismul să se autoatace

  Bolile autoimune reprezintă o serie de reacții imunitare cauzate de inflamația sistemică ce determină corpul să se atace singur. Ce se întâmplă, de fapt?

  Acestea afectează peste 50 milioane de persoane la nivel mondial, majoritatea victimelor fiind femei. Afecțiunile autoimune se pot manifesta sub forme variate, printre care artrita reumatoidă, diabet de tip I, afecțiuni ale tiroidei, lupus, psoriazis sau scleroză multiplă.

  Bolile autoimune – cauze

  Boala autoimună nu este o maladie provocată de viruşi sau bacterii, nici de celule canceroase ori de formaţiuni benigne. Într-o afecţiune autoimună, organismul se atacă pe el însuşi.
  Celulele de autoapărare ale corpului au misiunea de a ataca tot ce e străin. În momentul când întâlnesc celulele cu documente de identitate necunoscute, ele dau alarma, cheamă întăriri şi încep să producă anticorpii corespunzători. În timus, o glandă situată între stern şi inimă, aşa-numitele limfocite T primesc instructajul necesar, pentru a şti să recunoască toate tipurile de celule ale corpului în întreaga lor diversitate şi a evita să le atace. Însă în cazul afecţiunilor autoimune sunt puse în circulaţie limfocite ce reacţionează la ţesuturile proprii ca la un corp străin. Astfel iau naştere inflamaţii care nu se mai resorb, ţesutul nu-şi mai poate îndeplini funcţiile şi în cele din urmă se distruge.

  Bolile autoimune - manifestări

  Identificarea corectă a unei boli autoimune poate fi o un proces anevoios. Simptomele pot fi vagi, iar bolile autoimune pot căpăta forme dintre cele mai variate, afectând tiroida, creierul, pielea și alte organe. Acestea sunt câteva dintre simptomele care vă pot conduce la posibilitatea de a suferi de o boală autoimună:

  - dureri articulare, dureri musculare, senzație de slăbiciune sau tremurat
  - pierdere în greutate, intoleranță la căldura sau ritm cardiac accelerat
  - iritații sau mâncărimi repetate, sensibilitate la soare, iritație în formă de fluture la nivelul nasului și pe obraji.
  - dificultate de concentrare sau lipsă de atenție
  - oboseală sau epuizare, luare în greutate sau intoleranță la frig
  - pierderea părului sau pete albe pe piele sau în interiorul gurii
  - dureri abdominale, sânge sau mucus în scaun, diaree sau ulcerații la nivelul gurii
  - uscăciune la nivelul ochilor, gurii sau pielii
  - amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor sau picioarelor
  - pierderi de sarcină repetate sau cheaguri de sânge

  Te-ar mai putea interesa și 

  Dieta cu varză crudă. Cum poți pierde în greutate cu această cură

  Amestecă bicarbonat de sodiu şi miere şi consumă 3 linguriţe timp de 30 de zile