-

CE vrea să renunţe la trecerea la ora de vară la cea de iarnă

Comisia Europeană vrea să renunţe la practica trecerii de la ora de vară la cea de iarnă şi invers. Ideea - enunţată, în timp, de multe voci oficiale de la Bruxelles - are, de ieri, un argument solid.

Comisarul european pentru transporturi, Violeta Bulc, a prezentat rezultatele unei consultări la care au participat milioane de cetăţeni europeni. 

Reporter: 84% dintre europeni nu vor să mai schimbe ora. Ideea este să se rămână permanent la ora de vară. Decizia a venit după ce, în cadrul unei consultări online care s-a desfăşurat în perioada 4 iulie - 16 august 2018, au fost primite 4,6 milioane de răspunsuri, din toate cele 28 de state membre - cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată în cadrul unei consultări publice a Comisiei.

Cei care se opun trecerii la ora de vară susţin că această practică nu a generat rezultatele promise. Comisia Europeană a descoperit că economiile de energie produse de trecerea la ora de vară sunt mici. Mai mult, cetăţenii din toate statele Uniunii Europene se plâng de efectele negative ale trecerii la ora de vară asupra bioritmului lor, inclusiv tulburări de somn, nervozitate şi lipsa concentrării.

"Mesajul este foarte clar: vom elabora o propunere legislativă adresată Parlamentului European şi Consiliului, care vor decide împreună", a spus comisarul european pentru transporturi, Violeta Bulc.

RADOR