-

Un computer vechi de peste 40 de ani, vândut cu 375.000 de dolari

Un exemplar rar de computer Apple 1, primul model al firmei cu mărul muşcat şi legenda informaticii, a fost vândut pentru 375.000 de dolari. Detalii:

Totul s-a petrecut în cadrul unei licitații din Statele Unite, potrivit casei RR Auction, care a organizat vânzarea.

Însuşi Steve Wozniak, cel care a co-fondat Apple împreună cu Steve Jobs, a fabricat – în garajul lui Steve Jobs, conform legendei – doar 200 de exemplare de Apple 1 la începuturile lor în şi în interval de zece luni, în 1976 și 1977, precizează casa de licitație din Boston pe site-ul său.

Ei au vândut atunci doar 175 de bucăţi la preţul de 666,66 de dolari într-un magazin de computere numit „Byte Shop” din Montain View, Silicon Valley.

Computerul Apple 1 a fost printre primele modele de computere personale deja asamblate (cu componente deja sudate pe placa de bază), spune RR Auction, care adaugă că modelul vândut în această săptămână a fost restaurat de un specialist pentru a reveni la starea iniţială.

El este complet, cu monitor, placă de bază, lector de casete, cabluri, tastatură şi … funcționează perfect.

„Sistemul a rulat fără probleme timp de opt ore în timpul unui test”, mai scrie casa de licitații, care precizează că modelul poartă mențiunea „Apple Computer/ Palo Alto, 1976.

În ciuda acestui preț ridicat, nu este vorba despre un record: un alt model Apple 1 a fost cumpărat cu 905.000 dolari în 2014, la o vânzare din New York.

Potrivit casei Bonhams, care a făcut vânzarea la acea dată, se estima atunci că doar 63 de exemplare Apple 1 au supraviețuit, dintre care doar o parte sunt încă în stare de funcționare.

Sursa: rador.ro

Citește și Sfatul medicului, pentru boli grave

Articole înrudite