-

Despre viaţă şi supravieţuire. Tânărul care a plutit 49 de zile în derivă, pe ocean

Aventuri pe mare şi povesti de supravieţuire din care oamenii au ieşit învingători în faţa puterii apelor am mai auzit. Însa una dintre cele mai impresionante dintre aceste poveşti, ce reprezintă o adevărată lecţie de viaţă îi aparţine unui tânăr indonezian.

Aldi Novel Adilang, în vârstă de numai 19 ani, are o poveste de viaţă uimitoare. Tânarul lucra pe o colibă plutitoare de pescuit, căreia localnicii îi spun „rompong”. Această colibă era ancorată la 125 de kilometri de coastă, în deplină izolare.Aici își petrecea adolescentul câte șase luni, muncind de unul singur. Singura legătură cu civilizația era o stație de emisie-recepție.

În fiecare săptămână, cei care veneau după peștele capturat îi aduceau și provizii: o butelie de gaz, apă de băut și combustibil pentru generator.

În cei doi ani de când avea acest loc de muncă, Aldi s-a confruntat cu multe situații limită. Însă apogeul luptei sale cu viaţa s-a petrecut pe data de 14 iulie, atunci când ancora colibei plutitoare s-a rupt, iar tanarul s-a trezit plutind în derivă în apele oceanului.

Obişnuit cu situaţiile limită, tânărul nu s-a panicat la început. Însă, când a realizat că zilele trec fără vreo speranţă, situaţia a început să devină alarmantă. Aşa a început coșmarul care avea să marcheze viaţa tânărului pentru totdeauna. Un chin de 49 de zile, în care Aldi va supraviețui mâncând ton crud și bând apă de ploaie sau chiar din ocean.

Pe măsură ce plutea în largul Oceanului Pacific, Aldi a început să țină evidența zilelor scurse, pentru a nu pierde noțiunea timpului. Totuși, timpul părea să stea în loc, iar tânărul devenea tot mai disperat. „Erau momente când plângeam și mă gândeam să mă sinucid”, a mărturisit el.

Fără busolă sau GPS, Aldi nu avea idee unde se afla sau cât timp va mai petrece în larg. Unul dintre cele mai grele momente – mai înspăimântător decât rechinii care dădeau târcoale colibei plutitoare – a fost atunci când a rămas fără apă.

Aldi a supraviețuit înmuindu-și hainele în ocean și sugând apa din ele, în speranța că țesătura va reține o parte din sare. A trăit așa patru zile, până când, în sfârșit, a plouat.

Salvarea, pe care nici cel mai optimist spirit nu o mai aştepta, a venit în cea de-a 49-a zi a aventurii sale terifiante pe ocean. Coliba plutitoare s-a intersectat cu un cargobot panamez, MV Arpeggio. Cargobotul se îndrepta spre Japonia, iar căpitanul a discutat cu oficialii ambasadei Indoneziei să-l preia pe Aldi.

„Când am văzut cargobotul, am început să agit prosopul în aer. Prin stația de emisie-recepție strigam «help, help!» (ajutor, ajutor!), singurele cuvinte pe care le știam în engleză. Au trecut de mine, dar apoi s-au întors și m-au salvat”, a povestit el.

După ce a trecut din această aventură extraordinară de supraviețuire pe mare, Aldi spune că nu se gândește să se mai întoarcă pe ocean.