-

Capsula biodegradabilă ce va înlocui sicriul şi va "transforma" decedatul în... copac (VIDEO)

Când vine vorba de înhumări, prima achiziţie pe care ne gândim să o facem este sicriul. Deşi este demodat şi vechi de când lumea şi pământul, sicriul este un “must have” atunci când organizăm o înmormântare.

Nu ne putem imagina funeraliile fără sicriu, însă doi designeri italieni au făcut şi un proiect bine pus la punct prin care propun renunţarea la “cutia” clasică de lemn.

Proiectul initiat şi realizat de Anna Citelli şi Raoul Bretzel, deşi pare la prima vedere cel puţin "neconvenţional”, ar putea schimba cu totul conceptul funeraliilor tradiționale.

În concepţia celor doi, sicriul clasic trebuie înlocuit cu „Capsula Mundi”, respectiv cu o capsulă biodegradabilă de forma unui sac în care trupurile neînsuflețite ar urma să fie încapsulate, în poziția fetusului.

Capsulă organică, făcută dintr-un material sută la sută biodegradabil, transformă în timp corpul decedatului într-un copac. Cum este posibil așa ceva? Simplu! Mai întâi, corpul este încapsulat în poziție fetală și îngropat în pământ. Deasupra capsulei, în locul crucii sau a pietrei funerare, se plantează fie o sămânță, fie un puiet gata răsărit și pornit în vegetație.

Astfel, când simți că sfârșitul ți-e aproape, poți să-ți alegi singur specia de copac în care vrei să te transformi, așa cum, într-o înmormântare normală, ai da instrucțiuni și ți-ai alege modelul de coșciug. Apoi, pe măsură ce timpul trece, corpul tău se transformă în nutrienți care vor hrăni copăcelul, permițându-i să crească neîntrerupt.

„Este primul proiect menit să promoveze realizarea unor cimitire verzi în ţara noastră”, se precizează pe site-ul capsulamundi.it. „Capsula Mundi se îngroapă în pământ precum o sămânţă, iar copacul se plantează deasupra sa. Copacul trebuie ales de respectiva persoană în timpul vieţii, urmând ca prietenii şi rudele să se ocupe de îngrijirea lui după decesul acesteia. Cimitirul nu va mai fi plin de cruci şi pietre funerare, ci va deveni o pădure sacră”, mai scriu inițiatorii proiectului.

Aceste “sicrie ecologice” ar putea înlocui, în timp, cimitirele cu păduri sau parcuri memoriale, în care familia ar putea să intre și să îngrijească copacul persoanei iubite.

Conceptul deşi este 100 % italian nu a prins încă contur în ţara de origine, însă există locuri în Statele Unite și în Anglia unde conceptul este legal și se bucură deja de succes.