-

Maşinile care însoţesc oamenii şi după moarte. Se întâmplă în Rusia

Dogma creştină ne învaţă prin intermediul "Ecleziastului" că în această lume toate sunt deşertăciuni.

Mai mult decât atât, tot creştinul este conştient de faptul că în drumul spre lumea cealaltă nu suntem însoţiţi nici de lucruri materiale şi nici de persoane dragi.

Există însă un loc în Rusia unde decedaţii sunt îngropați lângă mașinile de lux pe care le-au condus în timpul vieții, iar pietrele funerare sunt gravate cu portretele gangsterilor în mărime naturală.

Toată această bizarerie se petrece în Ekaterinburg, oraşul sovietic în care mafioţii îşi artă puterea şi bogăţia şi după moarte. Cimitirul de aici seamănă cu un muzeu al kitsch-ului, unde fiecare mormânt spune cât mai înflorat povestea celui care îşi doarme somnul de veci. Pietrele funerare îi înfăţişează pe capii mafiei ruse, dar şi pe membrii familiilor lor, cât mai realist, graţie sculpturilor în mărime naturală şi gravurilor care redau scene din viaţa acestora.

Granitul gravat cu laser conferă un aer modern figurilor care par desprinse din filmele cu mafioți ale anilor ’90. Cei îngropați sunt adeseori înfățișați în întregime, în costume elegante, înconjurați de mașini, lanțuri de aur, mâncare și soțiile sau prietenele lor.

O poveste aparte spune mormântul lui Nikolai şi Andrei Kravtov, tată şi fiu, împuşcaţi în 1996, în timp ce se aflau într-un Volvo. Aceştia sunt înfăţişaţi pe pietrele de mormânt, iar o a treia comemorează chiar maşina în care şi-au găsit sfârşitul. O altă scenă înfăţişează un bolid de lux îngropat parţial într-un bloc de marmură, alături de sculptura celui care a condus-o în timpul vieţii.

Cimitirul mafioţilor ruşi a devenit în timp o atracţie turistică importantă a oraşului.