-

Unul din cele mai vechi faruri din Marea Baltică va fi restaurat

Guvernul Estoniei a decis să aloce 2,1 milioane de euro pentru restaurarea unuia dintre cele mai vechi faruri din Marea Baltică, amplasat pe insula Keri.

Insula a fost vizitată de premierul Juri Ratas, de ministrul economiei și infrastructurii, Taavi Aas și de directorul general al Departamentului Căilor Navigabile Rene Arikas, care au examinat starea farului și au discutat modalitățile de restaurare a acestuia.

„Suntem bucuroşi că avem posibilitatea să refacem o parte din istoria maritimă a Estoniei și să asigurăm siguranța navigației în Golful Finlandei” – a spus Arikas.

Prima oară, insula Keri (fostă Kockskär) cu o suprafață de numai trei hectare a fost menționată în anul 1623 și atunci a aparținut Suediei.

În timpul Războiului de Nord, insula a fost ocupată de trupele ruse, iar Petru I a dispus în 1718 instalarea unui far, iniţial din lemn, iar ulterior de piatră.

Farul de pe insula Keri a fost inclus în Top 100 al farurilor de către Asociaţia Internaţională de Ajutor Maritim pentru Autoritățile de Navigare și Far (IALA – International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authorities).

Înălțimea acestuia este de 32,2 metri de la suprafața mării, iar semnalele sale luminoase pe timp de noapte sunt vizibile pe o distanță de până la 11 mile marine.

Sursa: rador.ro

Foto: commons.wikimedia.org

Articole înrudite