-

De ce se înclină Turnul din Pisa şi care este secretul supravieţuirii lui?

Este fără doar şi poate, cea mai cunoscută şi mai foografiată clădire înclinată din lume şi unul dintre cele mai importante simboluri ale Italiei.

Deşi a rezistat la cel puțin patru cutremure puternice, Turnul din Pisa se menţine falnic în poziţia sa înclinată care l-a consacrat.

Atrage anual milioane de turişti curioşi să vadă această minune a arhitecturii, iar întrebarea de pe buzele tuturor este „de ce se înclină faimosul turn”?

Turnul din Pisa are o înălțime de 56 de metri și o greutate de 14.453 tone.

Construcţia a fost planificată ca o campanilă (clopotniţă) pentru Domul din Pisa, fiind proiectată pentru a fi perfect verticală. După doisprezece ani de la punerea pietrei de temelie, în august 1173, când construcția ajunsese la etajul al treilea, din cauza proastei calități a solului, constituit din noroi argilos și nisip, turnul începea să se încline în direcția sud-est. Timp de o sută de ani construcția a fost stopată. Următoarele patru etaje au fost construite oblic, pentru a compensa partea înclinată. După aceea, construcția a trebuit să fie întreruptă din nou, până în 1372, când turnul-clopotniță a fost finalizat.

Cum a rezistat miraculos turnul timp de un secol? Secretul puterii turnului este interacțiunea dinamică dintre sol și structură. Solul moale de sub turn nu permite turnului să absoarbă vibrațiile produse de cutremur. În mod miraculos, tocmai solul moale care a înclinat turnul îl protejează de cutremure.

În anul 1987 Turnul a fost declarat un monument UNESCO la fel ca toată Piața Domului – Curtea Miracolelor.

Datorită importanței sale pentru industria turismului din Pisa, guvernul italian s-a implicat serios în rezovarea problemei legată de înclinarea turnului.

Mussolini însuși a încercat să rezolve problema înclinării, considerând turnul o rușine națională. Arhitecții săi nu au reușit însă să rezolve nimic.

Ultima restaurare a avut loc în 1990, când turnul a fost închis, a fost ancorat și redeschis în 2001 pentru turiști. În acest timp clopotele au fost scoase pentru a mai lua din greutate.

Înainte de lucrarea de restaurare realizată între anii 1990 – 2001, turnul avea o înclinare de 5,5 grade, acum de numai 3,99 – adică la fel ca cea din 1838 – pentru a realiza acest lucru s-au scos 38 de metri cubi de sol de sub turn. În 2008 iar s-au mai scos 70 tone de pământ și turnul s-a oprit din mișare pentru prima dată din istorie. S-a declarat că turnul va fi stabil pentru cel puțin 200-300 de ani.

Turnul este format din 14200 de tone de marmură albă de marmură de Carrara și are șapte clopote pentru 7 note muzicale, dar acestora nu li s-a mai permis să sune de mult timp din cauza pericolului de prăbușire:
L’Assunta, anul 1654 greutate 3,620 kg.
Il Crocifisso, anul 1572 greutate 2,462 kg.
San Ranieri, din 1719–1721 greutate 1,448 kg.
La Terza, anul 1473, greutate 300 kg.
La Pasquereccia or La Giustizia din 1262 greutate 1,014 kg.
Il Vespruccio secolul 14 greutate- 1,000 kg.
Dal Pozzo, anul 1606 greutate 652 kg.

Foto: Pixabay